ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας - Κεντρική Εικόνα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με μικρή ατζέντα και το ελληνικό ζήτημα να συζητείται μόνο ατύπως στο περιθώριο του Eurogroup. Συνεχείς διαβουλεύσεις για το όριο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό και σχέδιο επιδότησης των οφειλετών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο έως το τέλος Φεβρουαρίου να νομοθετηθεί το νέο σχέδιο για την κύρια κατοικία. 

Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, όπου εκφράστηκε δυσαρέσκεια από την πλευρά των θεσμών καθώς η Ελλάδα δεν είχε ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των 16 συμφωνημένων δράσεων.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/02), η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο έκανε σαφές ότι η χώρα υπολείπεται σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των προαπαιτούμενων, «όλοι το γνωρίζουν αυτό».

Οι 16 συμφωνημένες δράσεις, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνδέονται με την εκταμίευση σχεδόν 750 εκατ. ευρώ από κέρδη επί ομολόγων. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί τελικά μετά την επόμενη έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου και συγκεκριμμένα στο Eurogroup του Μαρτίου.

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς πραγματοποιεί η κυβέρνηση με τους διοικητές των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος προστασίας ως προς την αντικειμενική αξία της α΄ κατοικίας, συζητείται για 100.000 - 120.000 ευρώ. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η σχετική πρόταση νόμου ώστε κατόπιν συζητήσεων με τους θεσμούς να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Οι θεσμοί πιέζουν για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος την ώρα που ξένοι οίκοι δεν αναβαθμίζουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώνουν για το σχέδιο Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ενώ βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της Φρανκφούρτης και λιγότερο στην ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Φρανκφούρτη περιμένουν την τελική πρόταση της Αθήνας για το ζήτημα αλλά και σε ό,τι αφορά την Εγνατία, τις νέες εξελίξεις με τον διαγωνισμό για τους λιγνίτες και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η σεναριολογία έχει ξεφύγει από κάθε όριο είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο News 247. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα πως πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μην γίνουν ρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν τις τράπεζες στο να χρειαστούν νέα κεφάλαια, «τα οποία πιθανότατα θα κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Κανένα σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος υπενθύμισε την πάγια θέση του Ταμείου για συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σοβαρότητα ζήτησε από όλες τις πλευρές σε ότι αφορά τις τράπεζες και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρέθηκε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων.