ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σε χαμηλό εξαετίας η ανάπτυξη λόγω Brexit

Βρετανία: Σε χαμηλό εξαετίας η ανάπτυξη λόγω Brexit - Κεντρική Εικόνα

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η βρετανική οικονομία στα τέλη το 2018, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, καθώς η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα λάβει το Brexit και την επόμενη ημέρα των σχέσεων με την Ε.Ε. επέφερε πλήγμα στις επενδύσεις των επιχειρήσεων ενώ η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είχε αντίκτυπο και στο εμπόριο.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η περασμένη χρονιά συνολικά ήταν η χειρότερη από το 2012 και η φετινή, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, θα είναι η πιο επώδυνη από το 2009, καθώς οι επιχειρήσεις παγώνουν ή και βάζουν μαχαίρι στα επενδυτικά τους σχέδια. 

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 0,2% το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν και είχε αναπτυχθεί 0,6%.

Μάλιστα το Δεκέμβριο το ΑΕΠ παρουσίασε συρρίκνωση 0,4%- τη μεγαλύτερη από το 2016. Σε ετήσια βάση το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, στο μακροβιότερο αρνητικό σερί από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Συνολικά το 2018 η βρετανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 1,4%, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,2%.