ΑΓΟΡΕΣ

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ανακάμπτει από τα πρωινά χαμηλά το Χ.Α.

Κόντρα στις διεθνείς ανησυχίες, κινείται το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στα εταιρικά αποτελέσματα, στις εξελίξεις όσον αφορά το “Brexit”, αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αρχίζει σήμερα Δευτέρα στο Πεκίνο, μετά την ολοκλήρωση ενός πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μετά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

“Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους βρετανούς βουλευτές να της δώσουν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανακοίνωσε ο υπουργός Στέγης Τζέιμς Μπρόκενσερ.

“Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν στη Γερμανία, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της μείωσης των εξαγωγών εξαιτίας των νέων τελωνειακών δασμών που θα επιβάλλονταν στην περίπτωση ενός άτακτου “Brexit”. Δεν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες για την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

“H Deutsche Bank πληρώνει πλέον τα υψηλότερα επιτόκια για τη χρηματοδότησή της από την αγορά χρέους της ευρωζώνης, σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα”, τόνισε στους Financial Times ο Μίκαελ Χιούνσελερ, επικεφαλής διαχείρισης πιστωτικού χαρτοφυλακίου στην Assenagon.

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Τον Δεκέμβριο η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Για το 2018 συνολικά, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,4%, από 1,8% το 2017.

“Είναι αρκετά πιθανό η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε ύφεση το 2019”, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε επίσης πως “όλα δείχνουν ότι αρχίζει να ξεφουσκώνει η τεχνολογική ‘φούσκα”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, μετά την απογοήτευση της αγοράς από την Fitch, αργά αλλά σταθερά οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να γυρίσουν σε θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη.

Έτσι, ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 646,29 (-0,55%) και 657,36 μονάδων (+1,15%), ενώ ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα 10,4 εκατ.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται και της σημερινής ανοδικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,01% του τραπεζικού δείκτη, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη τα σημειώνουν οι Aegean Airlines (+2,05%), Viohalco (+2,05%), Jumbo (+2,51%), Fourlis (+1,78%), 3Ε (+1,21%) και Ελλάκτωρ (+3,38%).

Από τις λίγες μετοχές του FTSE25, που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίαση, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θα ήταν το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 656 μονάδων και ακόμα θετικότερη, το κλείσιμο υψηλότερα των 660 μονάδων.