ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα προσωπικά δεδομένα - Κεντρική Εικόνα

Μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την κινητικότητα των βουλευτών το τελευταίο διάστημα, η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Πλειοψηφία 153 ψήφων εξασφάλισε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου "κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

"Παρών" δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης

Νωρίτερα, στην ολομέλεια της Βουλής σημειώθηκε πρωτοφανής αντιπαράθεση Τσίπρα-Καμμένου. «Θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα. Να `στε καλά», είπε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε νωρίτερα τον κ. Τσίπρα «ψυχρό εκτελεστή».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνησης εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βιώνουμε εθνική καταστροφή με εκβιασμούς και παζάρια», είπε. «Η συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ έγινε για να μαντρωθεί ο γειτονικός λαός στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ένα χαρτί είχαμε να πιέζουμε τα Σκόπια, το ΝΑΤΟ, και το απεμπολούμε σήμερα», παρατήρησε ο Βασίλης Λεβέντης. «Ορίστε επιτέλους ημερομηνία εκλογών», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», ανέφερε.