ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μαρινόπουλος: «Πράσινο φως» και από την Πειραιώς

Σκλαβενίτης: Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των 325 εκατ. - Κεντρική Εικόνα

Όπως,  ήταν αναμενόμενο μετά τις Eurobank και Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς έδωσε  σήμερα το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης και να υλοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.  Σήμερα αναμένεται η απόφαση και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτιμάται πως επίσης θα είναι θετική.

Όπως έχει αναφέρει ήδη το economy365.gr, tο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει μεταξύ των άλλων νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ζεστό χρήμα από τη Σκλαβενίτης, "κούρεμα” οφειλών. Αυτό θα γίνει μέσω της νέας εταιρείας που θα συσταθεί, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, και στην οποία θα εισφερθούν οι απαιτήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Η νέα εταιρεία, θα λάβει δάνειο 360 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread, ενώ οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα, το οποίο όπως προβλέπει το σχέδιο, αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

- Η Σκλαβενίτης θα βάλει 125 εκατ. ευρώ "φρέσκο χρήμα", εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, μόλις ολοκληρωθεί το deal θα δοθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ, και 50 εκατ. ευρώ το 2017.

- Η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ θα προέλθει εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης σε πρώτη φάση και από το δάνειο που θα δώσουν οι τράπεζες.

- Το "κούρεμα" των οφειλών των προμηθευτών της χειμαζόμενης αλυσίδας θα είναι της τάξεως του 40-50%.

- Από το "κούρεμα” εξαιρούνται προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος οφείλει έως 100.000 ευρώ.

- Προβλέπεται διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων της Μαρινόπουλος και μεταφορά των δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους στη νέα εταιρεία.

- Τα χρέη προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν χωρίς "κούρεμα” σε δόσεις.

- Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Μαρινόπουλος, το σχέδιο της Σκλαβενίτης προβλέπει τη διατήρηση στο σύνολό του στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Βέβαια, ακόμη παραμένουν τα ερωτηματικά τόσο της στάσης που θα κρατήσουν οι προμηθευτές αναφορικά με το κούρεμα όσο και τους όρους των συμφωνιών που θα προκύψουν με την ενδιάμεση χρηματοδότηση.