ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Fitch και διεθνείς αγορές θα κρίνουν την βραχυπρόθεσμη τάση

X.A.: Δεν ακολούθησε την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση δύο όψεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με σχετικές πιέσεις και εναλλαγές προσήμων και ολοκληρώθηκε με θετικά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες, με τον γενικό δείκτη, λόγω και των τελικών δημοπρασιών, να μην πετυχαίνει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων.

Σημαντικός ο προβληματισμός, από την νέα καταβύθιση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 642,22 (-0,46%) και 653,10 μονάδων (+1,23%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 649,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 23 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου όλες ανεξαιρέτως ανέκαμψαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (Alpha Bank +0,43%, Eurobank +2,35%, Εθνική -0,28% και Πειραιώς -2,82%).

Σαφή “υπεροπλία” των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΔΕΗ (-0,15%), 3Ε (-1,59%) και Ελλάκτωρ (-0,56%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco(+3,36%) και Μυτιληναίο (+4,63%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Grivalia Properties, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τιτάν καιFourlis.

Εν τω μεταξύ, ομόφωνα άγονο κήρυξε νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι “προχωρά σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατό”.

“Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει χρήματα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα”, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Σελόντα (+17,06%), Intralot (+7,16%),Frigoglass (+5,38%), Centric (+4,79%), Profile (+4,62%) και Ιατρικό (+4,26%).

Για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, πάρα πολλά θα κριθούν από την βραδινή “ετυμηγορία” τηςFitch για την ελληνική οικονομία, αλλά και από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που δείχνει σταδιακά επιβαρυνόμενο.