ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: Ο Χαρίτσης είναι αντίθετος με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

ΚΕΔΕ: Ο Χαρίτσης είναι αντίθετος με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ - Κεντρική Εικόνα

Εν αναμονή άμεσης συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Χαρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει αντίθετος στην υπουργική απόφαση, που ορίζει υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του κ. Πατούλη, ο κ. Χαρίτσης έχει ήδη θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την πλευρά του κ. Χουλιαράκη στο αίτημα του α' και β' βαθμού Αυτοδιοίκησης για συνάντηση μαζί του, όπως είπε ο κ. Πατούλης. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται αντίδραση του κ. Χουλιαράκη.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή -μια ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οπότε συζητήθηκε το θέμα της υπουργικής απόφασης- εστάλη από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ ενημερωτικό υπόδειγμα σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου προς όλους τους δήμους της χώρας. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, η σχετική διαδικασία -της λήψης καταδικαστικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας και υποβολής αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ- θα ενεργοποιηθεί στους δήμους στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία Τοπικής Αυτοδιοίκησης-υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Η αποστολή προς τους δήμους κρίθηκε δόκιμη, καθώς το δικαίωμα προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, βάση του «Κλεισθένη», για την εκλογική διαδικασία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε ενημέρωση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους εκλογικούς συνδυασμούς από το 30% στο 50% (δηλ. ο αριθμός των υποψηφίων θα ανέρχεται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου + 50% των εδρών).

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους προέδρους των Κοινοτήτων έχουν υπάρξει δύο αλλαγές: Σύμφωνα με την πρώτη αλλαγή, όποιος υποψήφιος για πρόεδρος Κοινότητας λαμβάνει άνω του 50% των ψήφων, ορίζεται αυτόματα πρόεδρος της Κοινότητας. Σύμφωνα με τη δεύτερη αλλαγή, καταργούνται οι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων και επικεφαλής θα αναδεικνύεται όποιος λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Εάν κάποιος δεν έχει λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Οι παραπάνω αλλαγές θα εμπεριέχονται σε τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί σε επερχόμενο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων για κάποιους δήμους της Αττικής. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πατούλης, επικοινώνησε σήμερα με επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και έλαβε τη διαβεβαίωση από τη διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΣ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα επαναπροσδιορισμού ορίων δήμων. Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κ. Πουλάκης, από την πλευρά του, απάντησε στον κ. Πατούλη λέγοντας ότι όλα τα χειρίζεται ο υπουργός και ότι εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα ειπωθεί από τα χείλη του υπουργού.