ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογοητευτική η αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα

Άτυπες συναντήσεις θεσμών με υπουργούς την Πέμπτη - Κεντρική Εικόνα

Για μια «απογοητευτική» αποστολή των θεσμών στην Αθήνα κάνει ο λόγο ο Ντέκλαν Κοστέλο, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής να σημειώνει ότι «δεν σημειώθηκε πρόοδος σε βασικά τραπεζικά ζητήματα». Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι δηλώσεις του κ. Κοστέλο έρχονται ως απόηχος του Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, όπου o αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε εποχή μνημονίου.

Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών και της κατάστασής τους, ο κ. Κοστέλο αναφέρει ότι «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων».

Τα άγκαθια

Το θέμα που ενόχλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση. «Ούτε οι Ελληνες εμπειρογνώμονες δεν είχαν προτείνει τόσο μεγάλη αύξηση ύψους 11%», ανέφερε ο κ. Κοστέλο στη συνεδρίαση, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τόνισε ότι η αύξηση ήταν «απογοητευτική» . Για το ΔΝΤ μια τέτοια αύξηση μισθών δεν λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, καθώς μπορεί να «δίνει ώθηση με την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά στην ουσία η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη θα πληγούν», μία θέση που υποστήριξε και η Ευρ. Επιτροπή.

Οσον αφορά τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑΝFA’s και SMP’s), η πρόοδος που έχει γίνει «δεν είναι καλή» καθώς «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα», όπως ανέφερε ο κ. Κοστέλο. Συγκεκριμένα, έγινε ειδική μνεία στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην οποία υπάρχει αντίσταση, παρόλο που η Επιτροπή έχει σκιαγραφήσει ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν. «Η Εγνατία βρίσκεται εκτός στόχων» ήταν η σκληρή εκτίμηση της Ε.Ε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι αντιδράσεις των υπολοίπων κρατών- μελών με τον Γερμανό εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες και η τελική έκθεση προόδου πρέπει να είναι έτοιμη στις 27 Φεβρουαρίου. Για να εγκριθεί η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ χρειάζεται σύμφωνη απόφαση από μερικά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ένα από αυτά είναι η Γερμανία. «Η έκθεση έχει πολλά κενά αυτή τη στιγμή που πρέπει να συμφωνηθούν. Η συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της (γερμανικής Βουλής) θα είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην πάρει την έγκριση της εκταμίευσης.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος κάλεσε θεσμούς και Ελληνες να κάνουν «το μέγιστο έτσι ώστε να γίνει μια θετική έκθεση», ενώ ανέφερε ότι για την απόφαση της αύξησης των μισθών, αν και δεν χρειαζόταν η έγκριση των θεσμών για κάτι τέτοιο, επηρεάζει την παραγωγικότητα της χώρας. Ο Σλοβένος εκπρόσωπος ήταν πολύ κριτικός όσον αφορά τα τραπεζικά της χώρας, τονίζοντας ότι είναι «απογοητευμένος» και ότι πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι άμεσα.

Ο κ. Χουλιαράκης προσπάθησε να απαντήσει δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι όλα θα ολοκληρωθούν έγκαιρα. Για τον νόμο Κατσέλη είπε πως πράγματι καθυστέρησε το νέο πλαίσιο, αλλά θα έχει ψηφιστεί στις 26 Φεβρουαρίου. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως υπάρχουν διαφορές στα δεδομένα που έχει η κάθε πλευρά «και θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση σε συνεργασία με την Κομισιόν», ενώ σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ζήτησε να «μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Από τα 6,5 δισ. μειώθηκαν σε 1,3-1,4 δισ. ευρώ. Είναι περιπτώσεις που δεν μπορούν εύκολα να επιλυθούν».