ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η κίνηση του 1 δισ. ευρώ από τον Πάνο Γερμανό

Η κίνηση του 1 δισ. ευρώ από τον Πάνο Γερμανό - Κεντρική Εικόνα

H εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας της πολωνικής εταιρείας Play Communications S.A., με μια δημόσια προσφορά που έφθασε το 1 δισ. ευρώ, έφερε συνολικά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ στον όμιλο Olympia Group ο οποίος περιόρισε το ποσοστό του στο 27,7%.

Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν να μειωθεί και ο κύκλος εργασιών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα να εμφανιστεί πτώση στο συνολικό τζίρο του ομίλου. Παράλληλα, όμως, μείωσε σημαντικά το δανεισμό του.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 1,39 δισ. ευρώ, έναντι του ποσού 1,68 δισ. ευρώ, της προηγούμενης χρήσης.

Τα κέρδη χρήσης προ φόρων του ομίλου ανήλθαν μετά την αφαίρεση των εξόδων διοίκησης, διάθεσης Χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων στο ποσό των 1,11 δισ. ευρώ  έναντι κερδών ποσού 95,24 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη έφτασαν στα  1,8 δισ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των πωλήσεων το 2017 οι πωλήσεις προϊόντων διαμορφώθηκαν στα 684.879 χιλ. ευρώ αυξημένες έναντι 437.256 χιλ. ευρώ το 2016, οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μειώθηκαν λόγω της μείωσης της συμμετοχής που αναφέραμε στα 695.388 χιλ. ευρώ έναντι 1.236.229 χιλ. ευρώ και τέλος οι πωλήσεις λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκαν στα 8.940 χιλ. ευρώ από 1.912 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος κατάφερε να μειώσει δραστικά το δανεισμό του και συγκεκριμένα τα μακροπρόθεσμα δάνεια μειώθηκαν στα 61,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,43 δισ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος στα 72,1 εκατ. ευρώ από 251,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο αριθμός προσωπικού του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν στα 2.562 άτομα, από 4.531 άτομα.

Η Olympia Group που αποτελεί ένα ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων με σημαντική δραστηριότητα στην ΝΑ Ευρώπη, θυμίζουμε ότι ελέγχει τα καταστήματα Public (εταιρεία RetailWorld) αλλά και την εταιρεία Sunlight, η οποία χθες ξεπέρασε τη μεγάλη περιπέτεια με την πυρκαγιά στο εργοστάσιό της, λαμβάνοντας αποζημίωση 66 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε ότι τo 2018 αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό έτος για την θυγατρική Westnet καθώς εισήλθε στην κατηγορία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω της νέας αποκλειστικής συνεργασίας με τη SHARP, ενώ άρχισε τη συνεργασία της με την Fujitsu, φέρνοντας στις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου την πλήρη γκάμα προϊόντων και λύσεων πληροφορικής της τελευταίας.

Επίσης η θυγατρική εταιρεία Soft One βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Unisoft.

Πηγή economistas.gr