ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα υψηλά ημέρας με βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, σήμερα τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι αγοραστές, ενώ με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Εξαίρεση ο τραπεζικός κλάδος, που συνέχισε την αδύναμη εικόνα όλων των τελευταίων ημερών και που ο κλαδικός του δείκτης διασώθηκε με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ +0,68% και -2,28%.

Εν τω μεταξύ, με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45% έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, ενώ το δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Η είδηση είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων και για το 10ετες ελληνικό ομόλογο, καθώς μετά από πολύ καιρό η απόδοση δείχνει να υποχωρεί χαμηλότερα από το 4%.

“Το τέλος του προγράμματος διάσωσης ελευθέρωσε τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει σε κάποιες από τις εκλογικές της δεσμεύσεις, μια εκ των οποίων ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα 650 ευρώ, όπου μπήκε ο πήχης είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο επίπεδο (περίπου 50% του ενδιάμεσου μισθού) και γι’ αυτό είναι απίθανο να περιμένουμε μεγάλη ανοδική πίεση στην συνολική αύξηση των αμοιβών. Ωστόσο, με την οικονομική ανάπτυξη υποτονική και μεγάλο παραγωγικό κενό, η αύξηση των μισθών για τους χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους μπορεί να εμποδίσει σε κάποιο βαθμό τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σχολιάζει η Citi.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank -1,60%, Eurobank +1,96%, Εθνική +1,04% και Πειραιώς -0,34%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς δίνει σε έκθεσή της η Citi καθώς ρολάρει το μοντέλο αποτίμησης κατά ένα έτος. 

Για την Πειραιώς, η Citi μειώνει τον στόχο στα 0,76 ευρώ ενώ διατηρεί “neutral” λόγω των ρίσκων εκτέλεσης, όσον αφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και βελτίωσης των κεφαλαίων της.

Όπως αναφέρει, προχωρά σε αλλαγές στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας τις προβλέψεις για τα φετινά κέρδη ανά μετοχή κατά 12%, ενώ μειώνει τα κέρδη του 2020 κατά 50%, κυρίως λόγω πιο επιφυλακτικής στάσης όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους. Παράλληλα, αυξάνει τις προβλέψεις για το κόστος κεφαλαίου.

ΣτΑ 1,08 ευρώ κατεβάζει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα η Citi, διατηρώντας τη σύσταση “neutral”. Στη σχετική έκθεση σημειώνει ότι έχοντας λάβει υπόψη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2018, μειώνει την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 37% φέτος και 47% την επόμενη χρονιά.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, σχετική επικράτηση των αγοραστών, δείχνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Viohalco (-2,93%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,04%) 3Ε (-0,58%), Ελλάκτωρ (-0,14%),Lamda Development (-0,34%) και Fourlis (-0,23%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+4,26%), ΟΠΑΠ (+2,09%), ΟΤΕ (+2,29%) και Σαράντη (+2,21%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo και ΟΛΠ.

Δείχνει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό είναι θετικό αρκεί να έχει διάρκεια.

Μεταξύ των θετικών, σημερινών, πρωταγωνιστών και οι Frigoglass (+10%), Creta Farm (+6,48%), Κρητών Άρτος (+9,62%), Reds (+5,75%), ΕΚΤΕΡ (+4,69%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,67%), Centric (+2,07%) και Εβροφάρμα (+2,10%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 626,72 (-0,63%) και 635,55 μονάδων (+0,77%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 635,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 32,2 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.