ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Βάζει πλώρη για την έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Αναποφάσιστοι δείχνουν οι επενδυτές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με το επενδυτικό κοινό να εστιάζει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς αναμένεται ένας νέος γύρος συζητήσεων αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, οι επενδυτές εστιάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς αύριο Τρίτη, η Τερέζα Μέι θα θέσει σε ψηφοφορία το νέο σχέδιό της για το “Brexit”.

“Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν στελέχη της κυβέρνησής της, ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους”, έγραψε η εφημερίδα “The Sun” την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δύο είναι οι βασικές μάχες για τις οποίες προετοιμάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων, την Τρίτη, όταν θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Plan B της Πρωθυπουργού.

Επίσης, σήμερα το βλέμμα είναι στραμμένο και στην ομιλία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των γερμανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει κάνει βουτιά τον τελευταίο χρόνο.

Οι προσδοκίες για εξαγωγές στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησαν στις 5,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 19,9 πέρυσι. Ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες. Τον Νοέμβριο, οι προσδοκίες είχαν φτάσει στις 12,2 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, στην πορεία οι αγοραστές εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,82% του τραπεζικού δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 630,16 (-0,50%) και 636,56 μονάδων (+0,51%), ενώ ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα 10,6 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι ΔΕΗ (-0,30%), Motor Oil (-0,23%), Jumbo (-0,57%), ΟΤΕ (-0,54%) και Τιτάν (-5,47%), ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη γιαViohalco (+1,86%), Grivalia Properties (+1,30%), Ελλάκτωρα (+4,19%), Lamda Development(+1,86%) και ΕΧΑΕ (+2,34%).

Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία εξόδου στις αγορές καθώς η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley, και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση θα προχωρήσει άμεσα, όπως ήταν ο σχεδιασμός, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των δανειστών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθάρισε το τοπίο.

Το δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 3,5%.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης στο Χ.Α., θα ήταν θετική, τεχνική ένδειξη, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 638 μονάδων.