ΕΛΛAΔΑ

Απολογείται σήμερα ο Αμβρόσιος για το «φτύστε τους»

Ένοχος κρίθηκε ο Αμβρόσιος για τα ομοφοβικά σχόλια - Κεντρική Εικόνα

Με την απολογία του μητροπολίτη Αμβρόσιου συνεχίζεται στις 10 το πρωί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου η δίκη του για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σχετικά με ακραία ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015.

Δείγμα της απολογίας του έδωσε ο μητροπολίτης με σύντομη παρέμβασή του στη δίκη την Τετάρτη, όταν είπε ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι αρρώστια, είναι απόβλητοι από το κοινωνικό σύνολο.

Οι πολιτικοί τούς βάζουν και τους αναδεικνύουν» και στην ουσία παραδέχτηκε ότι το κείμενό του στρεφόταν εναντίον των ομοφυλόφιλων κι όχι μόνο των πολιτικών, όπως έλεγε η πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. 

Στο πλευρό του Αμβρόσιου τάχθηκε μέσω twitter ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις του γνωστού για τη φιλοχουντική πολιτεία του μητροπολίτη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι «γλυκιά ελπίδα».

Στην πρώτη δίκη, άλλωστε, ο Αμβρόσιος είχε κλείσει το μάτι στο ναζιστικό ακροατήριο καταθέτοντας ότι «το ‘‘φτύστε τους’’ είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε (...) Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο». Τότε, όπως και σήμερα, παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης.

Την Τετάρτη η υπεράσπιση επιχείρησε και πάλι να μετατρέψει τη δίκη σε δίκη των ομοφυλόφιλων, με ερωτήσεις όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;» ή «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;», με την Πολιτική Αγωγή να αντιδρά έντονα ζητώντας από το δικαστήριο να προστατεύσει την τιμή των μαρτύρων όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Από τους μάρτυρες Πολιτικής Αγωγής τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας -που μήνυσαν τον μητροπολίτη- υποστήριξαν ότι το επίδικο κείμενο αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους ή ότι αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους πολιτικούς, τους οποίους άλλωστε αποκαλεί μικρή μειοψηφία μέσα στη Βουλή και άρα δεν συμπίπτουν με αυτούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε ότι το κείμενο ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και σημείωσε ότι «το να λέει ένας μητροπολίτης στο ποίμνιό του “φτύστε τους” είναι περίπου άμεση πρόκληση που δημιουργεί άμεσα αποτελέσματα. Θέτει σε κίνδυνο όχι απλώς την ελευθερία τους, αλλά τη σωματική τους ακεραιότητα», ενώ ο καθηγητής Χριστόφορος Αργυρόπουλος σημείωσε ότι οι προτροπές του μητροπολίτη είναι πρόσφορες να προκαλέσουν διακρίσεις και εχθροπάθεια.

Πηγή: www.efsyn.gr