ΔΙΕΘΝΗ

Τα Διεθνή ΜΜΕ για την «ιστορική συμφωνία» των Πρεσπών

Τα Διεθνή ΜΜΕ για την «ιστορική συμφωνία» των Πρεσπών - Κεντρική Εικόνα

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Εκτενείς αναφορές από τον γαλλικό τύπο, με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου να αναφέρει: «Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες». 

«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».

Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.

«Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα "μια ιστορική μέρα" θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει "μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια"», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης». Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (...) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (...) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.

Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Συγχαρητήρια φίλε μου, (Αλέξη Τσίπρα) με τους λαούς μας πετύχαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η Συμφωνία Πρεσπών, για μια αιώνια ειρήνη και πρόοδο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».

Είναι ο χαιρετισμός μέσω Twitter, του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ τον οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde.

Στο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τη Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της οποίας ζήτησε επανειλημμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (...) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ελλάδα, καθώς οι αντίπαλοι της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλούν για "εθνική προσβολή"».

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, "ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ". "Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»", σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».

Η Συμφωνία των Πρεσπών μέσα από τη ματιά του γερμανικού τύπου

Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.

Το περιοδικό Focus, από τα πρώτα μέσα που μετέδωσαν την είδηση, επισημαίνει ότι «σε αντάλλαγμα για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας η Αθήνα δεν θέλει πλέον να εμποδίζει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εθνικιστές και στις δύο χώρες διαδήλωναν μέχρι πρόσφατα κατά της συμφωνίας».

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νοτιοδυτικής Γερμανίας WDR αναφέρει επιγραμματικά την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας και επισημαίνει ότι έτσι διευθετήθηκε η διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία, ενώ το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αθήνα και παραθέτει τα πρώτα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν. «Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων μπορούν τώρα να πάρουν νέα ώθηση και - αυτό ελπίζουν σε όλη την Ευρώπη - με το επίσημο τέλος της διαμάχης για την ονομασία, να καταστεί σταθερότερο ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων» αναφέρει το ARD στο ρεπορτάζ του και επισημαίνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις διαδηλώσεις και στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι «το 70% των Ελλήνων απορρίπτει τη νέα ονομασία». Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στην ενδοκυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η «Suddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

«Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον». Αναφερόμενος στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στο κέντρο των Σκοπίων, ο αθρογράφος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα το οποίο «βυθίστηκε αισθητικά και οικονομικά». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

"Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας", γράφει η γερμανική FAZ ,τονίζοντας ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση". Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών. Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε "Βόρεια Μακεδονία". Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις, γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι "οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία".

Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο."Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε "Βόρεια Μακεδονία". Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το Der Spiegel. To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, γράφει το Der Spiegel.

Βρετανικός Τύπος: «Ακατόρθωτη αποστολή» πέτυχε η Ελλάδα

Σημαντική νίκη για τον «πολιορκημένο» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν οι Times την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τίτλο «Ανακούφιση για τον Τσίπρα καθώς οι βουλευτές στηρίζουν τη συμφωνία για την μετονομασία της Μακεδονίας», η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη 153 από τους συνολικά 300 βουλευτές, αλλά μετά από έντονες συζητήσεις και βίαιες διαμαρτυρίες, και από μία πρόταση μομφής που κόντεψε να ανατρέψει την κυβέρνησή του. «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα ανακτά την ιστορία της, τα σύμβολα και την παράδοση» αναφέρουν οι Times, επικαλούμενες τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Bουλής, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Επίσης, αναφέρεται σε μήνυμα του κ.Τσίπρα στο twitter μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, που έλεγε πως «σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις θα αντικατασταθούν από τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».

ΟΙ Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας με τον τίτλο «Η Ελλάδα τελειώνει την διαμάχη συμφωνώντας στην αλλαγή ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία» και σχολιάζοντας ότι βουλευτές μικρών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει νίκη με μικρή διαφορά στη Βουλή.

Η Telegraph γράφει σε τίτλο της: «Η Ελλάδα πετυχαίνει ακατόρθωτη αποστολή ('mission impossible') επικυρώνοντας τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Μακεδονία». Αναφέρεται σε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού με το οποίο χαιρετίζει «μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια» μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, η οποία αλλάζει το όνομα της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία». Υποστηρίζει ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο για την «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κίνηση που - όπως σχολιάζει - ανακόπτει την ρωσική επιρροή στην περιοχή. Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρει, κυριάρχησαν συναισθήματα και κατηγορίες για προδοσία από τους αντίθετους με τη συμφωνία. «Η Μακεδονία θα πρέπει τώρα να προσθέσει επεξηγηματικές πλακέτες στα αγάλματα και στα μνημεία στα Σκόπια και θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα σύμβολα του ήλιου της Βεργίνας, αρχαίο σύμβολο που σχετίζεται με την οικογένεια του Μ.Αλεξάνδρου» καταλήγει.

Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας». Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.

Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για 'προδότες' από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.

Η Guardian αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (153 ψήφοι υπέρ, 146 κατά, μία παρόν), και στις χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φθάνουμε στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας», καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις των αντιτιθέμενων στη συμφωνία που κατήγγειλαν τη συμφωνία ως εθνικό ξεπούλημα και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς και στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, αλλά πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αναφέρθηκε και η εφημερίδα Independent με τίτλο «Γιατί η Μακεδονία σκέφτεται την αλλαγή του ονόματός της και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;» γράφοντας ότι με τη σημερινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή οι δύο χώρες θα βάλουν τέλος σε εντάσεις πολλών μηνών και ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που θα επιτρέψει στην «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς την αντίθεση της Αθήνας.

Αναφέρεται ακόμη, στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, αλλά και στην αρχή της προσπάθειας από τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας στις 12 Ιουνίου 2018, που έδινε την ευκαιρία για να «επαναρυθμιστούν» οι διμερείς σχέσεις.

Washington Post: Αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη  διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της  και στις δύο χώρες.«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post.

H εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή…

Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ». 

Τα ιταλικά ΜΜΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.

«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».

«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα "Μακεδονία"», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες.

«Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

O ρωσικός τύπος για την «ιστορική συμφωνία» 

Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.

Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».

Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».

Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».

Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε -σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.

Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.