ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Το χρονοδιάγραμμα διαδοχής για τα υψηλόβαθμα πόστα στην νέα EE - Κεντρική Εικόνα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά τους στο twitter, τοποθετήθηκαν για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Καλως ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας , τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη», τονίζει ο Πιέρ ΜοσκοβισI.

Κοινή δήλωση Γιούνκερ, Μογκερίνι και του Επιτρόπου Χαν για τις Πρέσπες

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο καθοριστικό βήμα στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο έγινε με τη σημερινή ψηφοφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Από την πολύ αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με σιγουριά σήμερα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μαζί γράψει μια νέα σελίδα στο κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Θαρραλέα αλλά και εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη σημερινή ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Με γραπτή δήλωσή του, που απέστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιάγκλαντ καλωσορίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπόσχεται να φέρει τέλος σε μια 27-χρονη διαμάχη επί του ονόματος της βορείου γείτονος της Ελλάδας.

Η ψήφος έγκρισης του ονόματος "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" είναι και θαρραλέα και εποικοδομητική, είπε ο ΓΓ του ΣτΕ. "Ελπίζω ότι θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή. Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την προσήλωση και την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.