ΑΓΟΡΕΣ

Coeure (ΕΚΤ): Νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση των επιτοκίων

Coeure (ΕΚΤ): Νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση των επιτοκίων - Κεντρική Εικόνα

Ο Benoit Coeure, ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι νωρίς να κρίνει κανείς αν η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της το 2019, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μιλώντας στο Νταβός, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε στο Bloomberg TV ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη "μας αιφνιδίασε" και οι αξιωματούχοι θα χρειαστούν χρόνο για να δουν πώς θα αντιδράσουν.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της, επιβεβαιώνοντας ότι περιμένει να διατηρηθούν εκεί τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

"Αυτό που λέμε είναι ότι δεν θα κινηθούμε πριν τελειώσει το καλοκαίρι. Θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε, θα μπορούσαμε να το παρατείνουμε", ανέφερε ο Coeure στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. "Αν κάποια στιγμή δούμε ότι οι προσδοκίες τις αγορές δεν ταιριάζουν με τον τρόπο που αξιολογούμε την οικονομία, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε και θα προσαρμόσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες μας. Και μπορεί να το κάνουμε κάποια στιγμή".

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια αυτό το έτος, δήλωσε ότι "είναι ακόμα νωρίς να έχουμε αυτή τη συζήτηση καθώς συνεχίζουμε να κατανοούμε τη φύση των κλυδωνισμών".

Ο Coeure θεωρείται ότι είναι μια πιθανή επιλογή για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Mario Draghi τον Οκτώβριο.