ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περισσότερες δόσεις φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Σε περισσότερες δόσεις φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Κεντρική Εικόνα

Κίνητρα που θα προβλέπουν περισσότερες δόσεις πληρωμής του φόρου εισοδήματος, σε όσους υποβάλουν νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσπευση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας και για την αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στα έσοδα  του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αντίθετα, μάλιστα, εκτιμάται ότι οι πληρωμές των φόρων θα είναι πιο εύκολες για τους φορολογούμενους καθώς ο φόρος θα «σπάει» σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, οι πολλές δόσεις θα μειώσουν αισθητά τους φόρους που μένουν απλήρωτοι και γεμίζουν την απύθμενη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βάλει φουλ τις μηχανές προκειμένου η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019, να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η έγκαιρη έναρξη υποβολής παρέχει την δυνατότητα διορθώσεων τυχόν προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στην πορεία και θα απαιτούν την έκδοση οδηγιών με εγκυκλίους κ.λπ. αλλά γεννά και την ευκαιρία για την αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μας έλεγε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων στα τέλη Απριλίου όπως πέρυσι, αφού είναι όλα έτοιμα ενώ δεν έχει αλλάξει τίποτα στη φορολογική νομοθεσία, που θα απαιτεί προσαρμογές στα συστήματα. Πάντως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα παραμείνει η 30η Ιουνίου.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος  εισοδήματος πληρώνεται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα η 1η μέχρι 31η Ιουλίου, η 2η μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30η Νοεμβρίου ή την τελευταία εργάσιμη μέρα των συγκεκριμένων μηνών.

Το σύστημα που σχεδιάζουν από κοινού ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ προβλέπει «μπόνους» περισσότερων δόσεων για όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική τους δήλωση.

Ειδικότερα εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής και από διμηνιαίες οι δόσεις, να γίνουν μηνιαίες, με τελευταίο μήνα πληρωμής τον Νοέμβριο κάθε έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε όποιον υποβάλει τη δήλωση τον Μάρτιο θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο, οι οποίες θα είναι οκτώ. Μέχρι και πέρυσι, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου είναι ίδιες για όλους, ήτοι Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.  

Αν η δήλωση υποβληθεί Απρίλιο, ο φόρος θα πληρωθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο ενώ αν υποβληθεί τον Μάιο ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Επίσης, αν η δήλωση υποβληθεί τον Ιούνιο, ο φόρος  θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Για όσους υποβάλλουν τη δήλωση τον Ιούνιο (καταληκτική προθεσμία), δεν αλλάζει κάτι καθώς με βάση τα ισχύοντα η πληρωμή του φόρου ολοκληρώνεται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Νοέμβριο. Απλά αντί να πληρώνουν τον φόρο σε τρείς διμηνιαίες δόσεις θα τον πληρώσουν σε πέντε δόσεις.

Δεδομένου ότι δεν επιμηκύνεται ο χρόνος εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων, εκτιμάται ότι οι  θεσμοί δεν θα έχουν αντίρρηση.