ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επιστροφή των πωλητών στο τραπεζικό ταμπλό

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, έκρηξη ανόδου και τζίρου στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν σχετικά από τα αρχικά χαμηλά και με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι.

Η προσοχή παραμένει, επίσης, στο πολιτικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές λόγω της διαφωνίας Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για τη χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους, στην προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στα μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία, συρρικνώθηκε ο τομέας μεταποίησης στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Ο ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 51,8 τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,3 μονάδες.

“Μέτρα που θα διασφαλίσουν πως οι χρηματαγορές και οι θεσμοί μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς οποιαδήποτε διατάραξη της λειτουργίας τους, ακόμα και στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέβασε ρυθμούς στην έναρξη της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ της εταιρείας υποχώρησε στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούλιο του 2013, ενώ ήταν χαμηλότερος και από την τελική ανάγνωση των 51,1 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Ήταν επίσης χαμηλότερα και από την πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και έκανε λόγο για μέτρια άνοδο, στις 51,4 μονάδες.

Ο δείκτης ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στις 49,3 μονάδες, από 50,7, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 50, από τα τέλη του 2014.

Ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 51,2 τον Δεκέμβριο, κοντά σε χαμηλό πεντέμισι ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,5.

Ο ΡΜΙ στον τομέα μεταποίησης βυθίστηκε σε χαμηλό τετραετίας τον Ιανουάριο, στις 50,5 μονάδες, από 51,4. Ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις, που εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -2,37% του τραπεζικού δείκτη, πιέζουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προς χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινείται με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα των 630 μονάδων και έχοντας κινηθεί μεταξύ 632,33 (+0,16%) και 626,26 μονάδων (-0,80%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 9,5 εκατ.

Και ενώ το αρνητικό πρόσημο κυριαρχεί στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+1,73%) και Motor Oil (+1,42%), ενώ από τις μετοχές που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Grivalia Properties (-1,92%), Jumbo (-1,30%) και ΑΔΜΗΕ (-1,05%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και αν συνεχιστούν οι τραπεζικές πιέσεις, θα ήταν, τεχνικά, αρνητική εξέλιξη, η υποχώρηση και το κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 627 μονάδων.