ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή πολιτική κόντρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Live)

Σκληρή πολιτική κόντρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Live) - Κεντρική Εικόνα

Με υψηλούς τόνους ξεκίνησε χθες Δευτέρα  και συνεχίζεται σήμερα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών, η πλειοψηφία στην επιτροπή «κλείδωσε» με 29 υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανεξάρτητους -πλέον- Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης τόσο για τη σύνθεση της Επιτροπής, όσο και για τη συνταγματικότητα του κειμένου της Συμφωνίας, καθώς και από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως του ζητήθηκε, χαρακτηρίζοντας ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σημειώνεται πως, η ΝΔ ζητεί το τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. 

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

   Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά»

   Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

   Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Θύελλα αντιδράσεων σήκωσε η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην Επιτροπή που συζητά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική. Αναφορικά με την Συμφωνία, ανέφερε πως «είναι εθνική και όχι κομματική η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια». 

Στο μεταξύ, στη θέση του για στήριξη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών επανήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τάκη Μπαλτάκο στο πλαίσιο των επαφών του μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.