ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Κοντά στα υψηλά ημέρας, χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

“Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πιθανή επιστροφή των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 613 μονάδων, θα αυξήσει σημαντικά τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι τραπεζικές πιέσεις, ο γενικός δείκτης όχι μόνο απέφυγε την δοκιμασία των 613 μονάδων, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη και σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, αποτέλεσμα της σημαντικής κινητοποίησης των αγοραστών σε μη τραπεζικούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, για την οποία, πιθανότατα, έπαιξε ρόλο, η σημερινή αργία στην Wall Street (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ).

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 614,44 (-0,47%) και 620,28 μονάδων (+0,47%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 29 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλότερα επίπεδα, στα 334,988 δισ. ευρώ, αναρριχήθηκε το χρέος γενικής κυβέρνησης στο γ' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ένα τρίμηνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 323,378 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους αποδίδεται στο “μαξιλάρι” ρευστότητας των 10 δισ. που έλαβε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί τα τραπεζικά blue chips και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών να απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, όμως ο τραπεζικός δείκτης δεν απέφυγε ένα ακόμα κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ υπέρ των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -2,11%, Eurobank -2,86%, Εθνική -3,16% και Πειραιώς -5,79%).

“Υπεροπλία” των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia Properties (-1,34%), Jumbo (-0,71%), 3E (-0,07%), ΟΛΠ (-1,06%) και Σαράντης (-0,28%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,69%), ΔΕΗ (+6,42%), Ελλάκτωρα (+5,90%), Ελ. Πετρέλαια (+3,38%), LamdaDevelopment (+2,09%), Fourli (+4,99%) και Μυτιληναίο (+3,39%).

Σχετικά ικανοποιητική η κινητικότητα που σημειώθηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Τεχν. Ολυμπιακή (+13,64%), Creta Farm (+8,50%), Δρομέας (+8,26%), Κέκροψ (+5,47%), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+5,26%), ΚΛΜ (+3,82%), Ιντρακόμ (+3,62%) και Σελόντα (+3,52%).

Για την περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, “προχώρησε στην πρόσληψη των ‘Cushman & Wakefield s.r.o.’ και ‘Profin Management Limited’, με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το Πόρτο Καρράς, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου”.