ΔΙΕΘΝΗ

Αναφορές του αυστριακού Τύπου στη χθεσινή διαδήλωση για το Μακεδονικό

Αναφορές του αυστριακού Τύπου στη χθεσινή διαδήλωση για το Μακεδονικό  - Κεντρική Εικόνα

Με σχετικά σύντομα δημοσιεύματα στα σημερινά φύλλα τους, οι αυστριακές εφημερίδες αναφέρονται στη χθεσινή «συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του συμβιβασμού στη διαφορά για το ονοματολογικό με την Μακεδονία», με την Der Standard να δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της -με τίτλο "Έλληνες μαίνονται εναντίον του συμβιβασμού για Βόρεια Μακεδονία"- μεγάλη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται διαδηλωτής που, κρατώντας την ελληνική σημαία, επιτίθεται εναντίον αστυνομικών.

Στο συνοδευτικό κείμενο σημειώνεται πως, «ενώ η Βουλή στην Αθήνα θέλει να εγκρίνει τις επόμενες ημέρες έναν συμβιβασμό στη διαφορά για το όνομα με την ΠΓΔΜ (ΣΣ η οποία αναφέρεται σε όλα τα δημοσιεύματα ως "Μακεδονία"), πολλοί Έλληνες τον θεωρούν απαράδεκτο. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα εναντίον ενός ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" για τη γειτονική χώρα στο μέλλον. Ενμέρει υπήρξαν βιαιότητες. Στους κεντρικούς διοργανωτές συγκαταλεγόταν η "Επιτροπή αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας"».

"Καυγάς για την Μακεδονία : Διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων", τιτλοφορεί το σύντομο δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Presse, στο οποίο αναφέρεται ότι «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν στην Κυριακή στην Αθήνα κατά του συμβιβασμού στη διαφορά για το μελλοντικό επίσημο κρατικό όνομα της γειτονικής χώρας Μακεδονία». «Οι διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τις μεθοριακές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, συνέρρευσαν στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή σε ένα ακραία εθνικιστικό μαζικό συλλαλητήριο», γράφει χαρακτηριστικά η Die Presse, σημειώνοντας πως οι βουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες για την συμφωνία, βάσει της οποίας η γειτονική χώρα στα βόρεια θα ονομάζεται μελλοντικά Βόρεια-Μακεδονία.

«Δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα κατά του συμβιβασμού για το μελλοντικό κρατικό όνομα της γειτονικής χώρας Μακεδονία», αναφέρεται στη σύντομη μονόστηλη είδηση της εφημερίδας Kurier, με τίτλο "Μεγάλη διαδήλωση κατά του Βόρεια-Μακεδονία", στην οποία επισημαίνεται πως στο περιθώριο του «εθνικιστικού συλλαλητηρίου» υπήρξαν ταραχές.

"Η Αθήνα καίγεται-Επεισόδια στη διαδήλωση για τη Μακεδονία", τιτλοφορεί δίστηλο δημοσίευμά της που συνοδεύεται από φωτογραφία με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, η εφημερίδα Oesterreich, σημειώνοντας πως σε μία διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά του συμβιβασμού στη διαφορά του ονόματος με την ΠΓΔΜ (σ.σ. που αναφέρεται ως "Μακεδονία") σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή τα χειρότερα έκτροπα μετά από το 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν ακροδεξιά συνθήματα. Κεντρικός διοργανωτής της διαδήλωσης ήταν η Επιτροπή αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας».