ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης

Εισαγόμενες πιέσεις, ρίχνουν τις τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Απόλυτη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς τυχόν κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 613 μονάδων, θα αποτελέσει σήμα επιθετικότερων πωλήσεων, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις” ανέφερε το ενδοσυνεδριακό σχόλιο και μπορεί ο γενικός δείκτης να φρενάρισε την υποχώρησή του στο εν λόγω όριο, όμως ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν απέφυγε την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού χαμηλού, σε κλείσιμο.

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με αδύναμες ανοδικές διαθέσεις, όμως στην συνέχεια οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και οι δείκτες υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 624,26 (+0,24%) και 613,76 μονάδων (-1,45%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 616,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο τζίρος στα 42 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Το τελικό -6,11% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει αμφιβολίες για τον κλάδο που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ την απόλυτη επικράτηση των πωλητών επιβεβαιώνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -9,54%, Eurobank -2,67%, Εθνική -4,20% και Πειραιώς -3,55%).

“Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν, σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο” αναφέρει η Citigroup.

“Το Μάρτιο θα ληφθεί από το Eurogroup η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης (ΑNFAs και SMPs)”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους τύπου στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,22%), Aegean Airlines (+0,95%), ΟΛΠ (+0,54%), ΟΠΑΠ (+3,02%), Σαράντης (+1,70%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,57%), Jumbo (+0,44%), Fourlis (+1,27%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil και Μυτιληναίου.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαViohalco (-2,26%), Grivalia Properties (-2,01%) και Ελλάκτωρα (-2,22%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τιτάν καιLamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατόρθωσαν να διακριθούν θετικά, μεταξύ άλλων και οιFrigoglass (+4,55%), Attica Group (+4,10%), Profile (+2,55%), Ιντρακάτ (+3,15%) και Αλουμύλ (+2,33%).

“Δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Είμαστε σε διαδικασία μετά πρόγραμμα παρακολούθησης, με επισκέψεις στην χώρα κάποιες φορές το χρόνο για συνομιλίες με τις αρχές και βοήθεια με όρους μελετών και αναλύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει επίσκεψη κλιμακίου την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσει ένα εύρος θεμάτων όπως τις προοπτικές της οικονομίας, τα δημοσιονομικά, τον χρηματοπιστωτικό τομέα”. επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του τύπου στην Ουάσιγκτον.