ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το «βλέμμα» στη «μάχη» των Πρεσπών

Επικοινωνιακά παιχνίδια της ΝΔ με τις πλάτες του Βέμπερ «βλέπει» το Μαξίμου - Κεντρική Εικόνα

Ψήφος σταθερότητας όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου για την ψηφοφορία της Τετάρτης, ενώ επισημαίνει ότι δεν θα επιλέξουν διαδικασίες fast track για τη συζήτηση και την κύρωσή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια», σημειώνει και επανέρχεται στο debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια διακαναλική μονομαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης.  Η ψήφος προς την κυβέρνηση είναι ψήφος στη σταθερότητα και στην προσπάθεια της να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και κάνουν λόγο για νέα πλειοψηφία και τεράστια ήττα του αντιπολιτευτικού μετώπου. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για κυβέρνηση κουρελού και μάλιστα με ημερομηνία λήξης, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία και επισημαίνει ότι την Τετάρτη υπήρξε πρωτοφανής ευτελισμός του πολιτεύματος.

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έρθει στις επιτροπές της Βουλής ως το τέλος της εβδομάδας και την άλλη εβδομάδα για δύο ημέρες στην Ολομέλεια. Το σήμα για την άμεση έναρξη των διαδικασιών έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Βουλή όταν κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπου διευκρινίζεται ότι με τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα αποσαφηνίζεται κάθε ισχυρισμός ή σύγχυση σχετικά με τα ζητήματα εθνικότητας, ιθαγένειας και γλώσσας.

Ζητούμενο παραμένει η τελική απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, από το ΚΙΝΑΛ, ενώ για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίζει σήμερα το Ποτάμι, με τις αντοχές του να δοκιμάζονται. Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος δεν εμφανίζουν ενιαία στάση στο θέμα της Συμφωνίας, με την κυβέρνηση να έχει σίγουρους μέχρι στιγμής 148 με 149 (145 συν Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, και ίσως Κουντουρά).

Debate όχι fast track

 

«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν».

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, «τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.

Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνει καταλήγοντας.

Αν βιάζεται για ντιμπέιτ, ας προκηρύξει εκλογές, λέει η ΝΔ 

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή» προσθέτοντας πως στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους, πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του Σκοπιανού ζητήματος.

«Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Αυτήν τη διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή και γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του» τονίζεται στην ανακοίνωση με τη ΝΔ να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή «γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί».

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υ.Γ. Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, του έχουμε και δεύτερη: Να κάνει το debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και συνεχίζοντας επισημάνει: «η χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας».

«Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Σε θέση μάχης η ΝΔ

 

Στη ΝΔ συνεχίζουν να κάνουν λόγο για κυβέρνηση κουρελού και μάλιστα με ημερομηνία λήξης, ενώ επικεντρώνουν την κριτική τους στην νέα κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας πως βουλευτές των ΑΝΕΛ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγραφούν για να διατηρήσει ο κ. Καμμένος τα προνόμια του Αρχηγού Κόμματος, υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παρέμειναν στις θέσεις τους Και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για πρωτοφανή ευτελισμό του πολιτεύματος.

Στην αξιωματική αντιπολίτεση προειδοποιούν, όπως λένε, τον Πρόεδρο της Βουλής να μην προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ σε οτι έχει να κάνει με τη ρηματική διακοίνωση θεωρούν πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και ότι απλώς εσταλη με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα. Στη ΝΔ στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός πως στην ρηματική διακοίνωση γίνεται αναφορά δύο φορές σε «μακεδονικό λαό». Στην αξιωματική αντιοπλίτευση εκτιμούν πως αποτελεί ξεκάθαρη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, χαρακτηρίζει κουρελού την κυβέρνηση που θυσιάζει τους κόπους των Ελλήνων μπροστά στην αγωνία του κ. Τσίπρα να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία.

«Από σήμερα η χώρα έχει κυβέρνηση Τσίπρα-Ζουράρι-Παπακώστα. Μια κυβέρνηση κουρελού που θυσιάζει τους κόπους των Ελλήνων μπροστά στην αγωνία του κ. Τσίπρα να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία. Η πρωτοφανής πολιτική ανωμαλία να στηρίζεται ο κ. Τσίπρας από δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου, ενώ εκείνος παριστάνει ότι πέρασε στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ακόμη και η παρακμή έχει τα όρια της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΚΙΝΑΛ

 

Κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης και ο γραμματέας Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη και δεν πιέζεται κανένας για τη στάση που θα τηρήσει. «Όταν ορισθεί η συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να αποφασίσει συντεταγμένα» σημείωσαν τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου.

Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής προκάλεσε πονοκέφαλο η τοποθέτηση του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ υπάρχουν περιθώριο και προϋποθέσεις για να συζητηθεί η δυνατότητα σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και όλοι να στηρίξουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. «Ο κ. Κρεμαστινός θα εναρμονιστεί με την απόφαση της ΚΟ και της προέδρου» τόνισαν ο κ. Χρηστίδης και ο κ. Μαλέλης.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισήμαναν ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με τις χθεσινές παρεμβάσεις της στη Βουλή «χτύπησε» το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημοκρατία, ενώ υπογράμμισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης και δεν έχει να φοβηθεί από τυχοδιώκτες και υπολείμματα άλλων κομμάτων. «Είναι το δέος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» τόνισαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κ. Γεννηματά βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με στελέχη που είναι αποστασιοποιημένα από τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και πρόκειται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών. «Η διαδικασία που ξεκίνησε πρίν δύο χρόνια είναι ανοιχτή για όλους» ανέφεραν τα στελέχη του επικοινωνικού επιτελείου του Κινήματος Αλλαγής.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι προγραμματίστηκαν δύο εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στις 5 Φεβρουαρίου στη Χίο όπου γεννήθηκε και στις 31 Μαρτίου στη Σύρο.

Διατηρείται θολούρα στο Ποτάμι

 

Για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίζει σήμερα το Ποτάμι, με τις αντοχές του να δοκιμάζονται. Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος δεν εμφανίζουν ενιαία στάση στο θέμα της Συμφωνίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το Ποτάμι άφησε με σημερινές του δηλώσεις ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος είπε: «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;» ανέφερε.

Μιλώντας γενικότερα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός παραδέχτηκε ότι το Ποτάμι δεν κατάφερε να έχει κοινή γραμμή, ενώ εκτίμησε ότι «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών».

«Δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού», δήλωσε στο Θέμα 104,6.

Σε άλλη ερώτηση για την άποψή του εάν ο Στ. Θεοδωράκης υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός απάντησε «διαφωνώ κάθετα, είναι ένα περιστατικό που θα ήθελα να αποφύγουμε να κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμμένου».

«Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν», πρόσθεσε και κατέληξε: «Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετη ονομασία. Θα προτιμούσα το «νέα» και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».

Ο Γιώργος Αμυράς μιλώντας στην ΕΡΤ τάχθηκε κατά της συμφωνίας. «Αμφιβάλλω αν θα πάρουμε κάποια απόφαση, Έχω την αίσθηση ότι επιτέλους θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία. Αυτό πάει να γίνει τώρα. Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης έχουν μια θετική προσέγγιση. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν κλονιστεί από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ, δηλαδή να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή και κοινοβουλευτικό».

Αν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν εκείνος (και ο Ψαριανός) θα ψηφίσει όχι, απάντησε: «Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπουν θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως». «Απόψε δεν θα πάρουμε απόφαση για το αν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι», υπογράμμισε.

«Το Ποτάμι τοποθετήθηκε χθες μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη και είπε ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό. Εγώ θα έλεγα εκλογές εδώ και τώρα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη συνέχεια ο κ. Αμυράς. Διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, «εγώ δεν θα νιώθω πολύ άνετα», αλλά θα υπάρξει και επόμενη μέρα «την οποία θα πρέπει να δούμε».

Σήμερα ο Σπύρος Λυκούδης ουσιαστικά είπε ότι δεν θα πάρει γραμμή από το Ποτάμι, απέκλεισε να καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, δεν είπε όμως ότι θα ψηφίσει και υπέρ. Όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ είναι πιο πιθανά τα σενάρια είτε της αποχής από την ψηφοφορία, γεγονός που σχεδόν ισούται με «ναι» καθώς μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων, είτε το «παρών».