ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή MME: Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διεθνή MME: Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Κεντρική Εικόνα

Εκτενή δημοσιεύματα για την ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πολειοψηφία που έλαβε η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα αλλά και για την επικείμενη έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη ελληνική Βουλή προς επικύρωση παραθέτει ο διεθνής Τύπος.

«Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας σχετικά με την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, ζήτημα που έχει στροβιλίσει τη χώρα κατά το παρελθόν έτος», σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πολλά χρόνια αρνούνταν να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", θεωρώντας το όνομα ελληνικό, συμφώνησε συμβιβαζόμενη στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία’’. Η συμφωνία, υποστηριζόμενη έντονα από τις ΗΠΑ και την ΕΈ, απαιτούσε αλλαγή συντάγματος από την πΓΔΜ - διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα - και άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τα βήματα αυτά σημαντικά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως τονίζει στην WSJ ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πολιτικού κινδύνου Εurasia, «η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει έκκληση σε μετριοπαθείς και ψηφοφόρους του κέντρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η WSJ εκτιμά ότι «η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, όπου οι εθνικιστές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρήση από τη γειτονική χώρα του ονόματος «Μακεδονία », το οποίο είναι και το όνομα μιας ελληνικής περιοχής και προέρχεται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη χώρα υπό την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή FYROM. Η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο την επόμενη εβδομάδα για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, μετά την οποία θα αρχίσει να ισχύει η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Η ΝΔ καταγγέλλει τη συμφωνία για την σειρά παραχωρήσεων στην πΓΔΜ. Ο Τσίπρας φαίνεται να διαθέτει περιορισμένες ψήφους για επικύρωση της συμφωνίας, αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από μικρά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές. Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές όχι αργότερα από τον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει νωρίτερα - πιθανότατα τον Μάιο, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές» γράφει η WSJ.

Γαλλικός Τύπος

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, χθες το βράδυ, ασχολείται το σύνολο του γαλλικού Τύπου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μία πρώτη μάχη την Τετάρτη, εξασφαλίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής» επισημαίνει η Λε Μοντ, δίνοντας τα επίσημα αριθμητικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το δημοσίευμα παραθέτει τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους βουλευτές: «Το Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του στη σταθερότητα και στις προσπάθειες αποκατάστασης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας (...) Σε μία κυβέρνηση που έχει αλλάξει την Ελλάδα και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας».

Η δεξιά αντιπολίτευση, όμως, η ΝΔ (78 βουλευτές) δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητάει νέες εκλογές και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός του «θα ακυρώσει τη συμφωνία, την οποία θεωρεί καταστροφική».

«Ελλάδα: Σκληρή αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα» τιτλοφορεί η Λα Κρουά. Παραθέτει τα λόγια του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της διαδικασίας: «Πήρα το ρίσκο να μη συνεχίσω (τη θητεία μου) χωρίς να σας ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης».

Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι για τον κ. Τσίπρα «είναι μία ιστορική ευκαιρία» για να δοθεί ένα τέλος σε μία διαφορά που δηλητηριάζει 27 χρόνια τις διμερείς σχέσεις (με τη γείτονα χώρα). «Το πατριωτικό μου χρέος είναι να προσπαθήσω να απαλείψω το βάρος αυτής της διαφοράς και να ενισχύσω τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι μάσκες έπεσαν (...) καιρός να τελειώσουμε με αυτήν την κυβέρνηση κουρελού» φέρεται ως αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά ότι ο αντίπαλός του «κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία».

Στην ιστοσελίδα του, ο Διεθνής Γαλλικός Ραδιοσταθμός (RFI) δίνει τα στοιχεία της ψηφοφορίας και ένα σύντομο ιστορικό, ενώ στη συνέχεια κάνει ειδική αναφορά στην αψιμαχία των δύο πρωταγωνιστών με τις δηλώσεις τους: «Οι εκλογές δεν θα καθυστερήσουν, η απάντηση θα έλθει από τις κάλπες και θα είναι καθοριστική. Θα παραμείνετε στο παρελθόν. Μία νέα περίοδος θα πρέπει να ανοίξει για τη χώρα» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, όπως προβλέπεται». «Διαπιστώνω μεγάλη νευρικότητα, σύγχυση και ενόχληση στην αντιπολίτευση. Πριν από μία εβδομάδα με προκάλεσαν για ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που το τολμώ έχουν εκ νέου πρόβλημα» ήταν η ανταπάντηση του Έλληνας πρωθυπουργού σύμφωνα με τη ραδιοφωνική εκπομπή του RFI.

Bloomberg: Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αν και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας του επιτρέπει την παραμονή στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο, ίσως να δυσκολευτεί στο νομοθετικό του έργο με κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα χρειαστεί εκ νέου τη στήριξη 151 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το Bloomberg.

O Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι «είναι μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το καλό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια συμφωνία που δικαίως έχει επικριθεί, που έχει πολλές αδυναμίες, ωστόσο, είναι ένας αξιοπρεπής και δίκαιος συμβιβασμός, που θα είναι επωφελής για την Ελλάδα μακροχρόνια, επεσήμανε ο Αρ. Χατζής.

Ο Mαξιμίλιαν Λάμπερτσον, αναλυτής της Economist Intelligence Unit, αναμένει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιτύχει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, εκτιμά ο Λάμπερτσον.

Για οριακή πλειοψηφία κάνει λόγο η Bild

«Ο Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild αναφερόμενη στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. «Τα πράγματα κινήθηκαν γρήγορα χθες το βράδυ, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οριακό υπέρ του, με 151 βουλευτές να υπερψηφίζουν και 148 να καταψηφίζουν, αν και αυτό ήταν βέβαιο ήδη πριν από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης», γράφει η Bild και εκτιμά ότι «στην Ελλάδα δεν θα διεξαχθούν, κατά τα κεκανονισμένα, εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά πριν από το καλοκαίρι. Ο Τσίπρας δεν διαθέτει πλέον επαρκή ισχύ σε πολιτικό επίπεδο, για να βγάλει πέρα το καλοκαίρι. Και σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, δεν προτίθεται και να περιμένει. Κατά συνέπεια, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν ήταν το τέλος. Είναι μόνον η αρχή. Το μόνο ζήτημα είναι: Πότε θα γίνουν εκλογές; Ο Τσίπρας θέλει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν και τον Μάρτιο, εάν χάσει μία άλλη ψηφοφορία εντός των ερχόμενων ημερών: Την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο περί της συμφωνίας για την ονομασία που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τη "Βόρεια Μακεδονία", λόγω της οποίας κατέρρευσε ο κυβερνητικός του συνασπισμός.

Ο πολιτικός αναλυτής στο Begin Sadat Center του Ισραήλ, Γιώργος Τζογόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην Bild δηλώνει ότι «Όσο ταχύτερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο. Διότι όσο πιο μακροσκελής η προεκλογική περίοδος, τόσο περισσότερο θα παραλύσει η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη οικονομική κατάσταση». Όπως επισημαίνει επιπλέον, ο ίδιος είναι βέβαιος ότι και μετά τις εκλογές δεν θα υπάρξει γρήγορη βελτίωση της κατάστασης, καθώς δεν είναι σαφές εάν θα προκύψει κυβέρνηση, αφού οι συσχετισμοί πλειοψηφιών καθιστούν δύσκολα τα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Bild εκτιμά ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο αντίπαλός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσαν υπό τις παρούσες συνθήκες να κερδίσουν τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία. Επομένως, λόγω του κατακερματισμού των κομματικών σχηματισμών στην Ελλάδα, επαπειλείται η εκ νέου διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και τα κράτη του ευρώ, υποστηρίζει η Bild.

Guardian: Αποτρέπεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Ο Tσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μετά την κρίση για το θέμα της "Μακεδονίας" και ξεπερνά έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποτρέπει το ενδεχόμενο πρόωρων» γράφει ο Guardian.

«Ετοιμάζοντας το σκηνικό για κλιμάκωση των «τόνων» τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν την εν λόγω συμφωνία εθνικό ξεπούλημα -ενώ, στο μεταξύ, διαδηλωτές ετοιμάζουν πορείες διαμαρτυρίες την Κυριακή στην Αθήνα. Ο Κ. Μητσοτάκης της ΝΔ δήλωσε πως οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Financial Times: Οριακή νίκη για τον Τσίπρα -ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας»

Τo ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πολιτικής σταθερότητας βοηθώντας παράλληλα τη χώρα να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την οριακή νίκη για τον Τσίπρα, που ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times.

«Ο κ. Τσίπρας αναμένει ανάλογη στήριξη από βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα απέκρουσε επικρίσεις εκ μέρους της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι μέρος της δυτικής συνωμοσίας για να ενταχθεί η 'Μακεδονία' στο ΝΑΤΟ», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Aljazeera: Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί

«Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί, καθώς επέζησε ο Τσίπρας της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία», εκτιμά το δίκτυο Aljazeera.

«Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αναδιατάσσεται συνολικά», εκτιμά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών τέμνει εγκάρσια το πολιτικό σύστημα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει το θέμα διαφορετικά: χρησιμοποιήσατε την εξωτερική πολιτική για να υπονομεύσετε την εθνική ενότητα, κατηγόρησε τον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει την ιδέα του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. Σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα -ωστόσο δε στηρίζουν τη συμφωνία όλοι όσοι του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ απειλές κατά της ζωής τους έχουν δεχθεί βουλευτές», τονίζει το Aljazeera.