ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενη υποχώρηση στην Ευρώπη, ανοίγουν βηματισμό οι πωλητές στο Χ.Α.

Χ.Α.: Σε θετικό έδαφος η αγορά, στα επίπεδα των 840 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικό πρόσημο, αλλά με ελεγχόμενες, μέχρι στιγμής, απώλειες συνεχίζουν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει προσηλωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα, τις εξελίξεις στο θέμα του “Brexit”, αλλά και στα μάκρο που ανακοινώνονται, την ώρα που επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανησυχίες ακολουθούν δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα στην κινεζική Huawei Technologies Ltd. για το ενδεχόμενο να έχει κλέψει απόρρητα στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες.

“Η έρευνα είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες”, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ανακοίνωση της Societe Generale ότι το δ΄ τρίμηνο επηρεάστηκε από το προκλητικό περιβάλλον στις παγκόσμιες αγορές με αποτέλεσμα να περιμένει πτώση περίπου 20% στα έσοδα στο τμήμα παγκόσμιων αγορών και υπηρεσιών επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο ύψους 50 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Γαλλία για τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τη δυνητική “σκληρή” αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά την απόρριψη αυτής που έκλεισε η Μέι, από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Από την άλλη και σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία μέτρηση ήταν αμετάβλητος, όπως αναμενόταν.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και με την συμπλήρωση του πρώτου μισού των συναλλαγών, σαν κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, δείχνουν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες και ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 624,26 (+0,24%) και 616,62 μονάδων (-0,99%) και δείχνει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 620 μονάδων, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 13,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,68%), Jumbo (+0,15%), Fourlis (+0,76%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,18%) και ΟΠΑΠ (+0,69%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha Bank(-2,98%), Eurobank (-2,08%), Εθνική (-2,20%) και Πειραιώς (-2,13%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Viohalco, Grivalia Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς τυχόν κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 613 μονάδων, θα αποτελέσει σήμα επιθετικότερων πωλήσεων, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.