ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 232 εκατ. ευρώ αυξημένες οι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα το 2018

Στο Σαράγεβο, η ετήσια συνάντηση της EBRD - Κεντρική Εικόνα

Κατά 232 εκατ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2017 ήταν οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) στην Ελλάδα το 2018, φέρνοντας τις συνολικές επενδύσεις της ΕBRD στην Ελλάδα κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ από το 2015, όταν η τράπεζα ξεκίνησε να επενδύει στη χώρα προσωρινά.

Συγκεκριμένα, η ΕBRD επένδυσε συνολικά 846 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα. Στα σημαντικότερα έργα της ΕBRD εντάσσονται οι επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Και οι δύο συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επίλυσης NPLs ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ΕBRD και υποστήριξαν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα συμβάλλοντας στη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕBRD συμμετείχε επιτυχώς στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank, με επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της.

Η ΕBRD επένδυσε επίσης στον Trans Adriatic Pipeline (TAP), έναν αγωγό μήκους 878 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Αλβανία και θα τερματίζει στη νότια Ιταλία.Σημειώνεται πως η τράπεζα συμμετέχει στην κοινοπραξία που παρείχε δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το 2018, η Ελλάδα ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ενεργή χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Διεθνούς Εμπορίου (TFP) της ΕBRD βάσει του αριθμού των εγγυήσεων που χορήγησε, διευκολύνοντας 384 συναλλαγές συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών της ΕBRD.

Παράλληλα, στην πρώτη της επένδυση της σε Χρηματιστήριο Ενέργειας, η τράπεζα έγινε μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ποσοστό 20%. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαχειρίζεται τις Αγορές Ενέργειας και τις Ενεργειακές Χρηματοπιστωτικές Αγορές.

 

Η ΕBRD ξεκίνησε ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης τους, ενώ επένδυσε στην πρώτη συναλλαγή ενυπόθηκων τίτλων (ΑΒS- Τίτλοι εξασφαλισμένοι με περιουσιακά στοιχεία) που έχει γίνει ποτέ από μη τραπεζικό οργανισμό στην Ελλάδα.