ΔΙΕΘΝΗ

Η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας στην Συρία στην ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν-Πούτιν

Η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας στην Συρία στην ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν-Πούτιν - Κεντρική Εικόνα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Μόσχα στις 23 Ιανουαρίου προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την συνεργασία των δύο χωρών υπό το φώς της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

«Κατά την διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης στις 23 Ιανουαρίου ο Ερντογάν θα συζητήσει μεταξύ άλλων την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ και τη συνεργασία με την Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την Συρία» , δήλωσε ο Καλίν, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία, τον έλεγχο της θα πραγματοποιεί η Τουρκία. «Η ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συριακών συνόρων θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον «παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ανεπίσημο έγγραφο με πέντε σημεία, που επιβεβαιώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία».

Εκτός των άλλων ο Καλίν, ανέφερε ότι «οι στόχοι της Τουρκίας στην Ιντλίμπ παραμένουν ως έχουν» και «καθήκον μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών του ντόπιου πληθυσμού».