ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΘΕΣγάλα: Ο συνεταιρισμός που έκανε «πάταγο» με τα ΑΤΜ γάλακτος στα πρόθυρα χρεοκοπίας;

Κτηνοτρόφοι έβαλαν υποθήκη το βιος τους για δάνεια €1,3 εκατ. που κατέληξαν στη χρεωμένη σήμερα ΘΕΣγάλα    - Κεντρική Εικόνα

Eντείνονται οι φήμες  ότι οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από τον επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια (Cosmos Aluminium) έχουν καταρρεύσει και πως η επιχείρηση οδηγείται αναγκαστικά στο άρθρο 106β.

Σύμφωνα μάλιστα με το mononews.gr, "o συνεταιρισμός δίνει μάχη επιβίωσης καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την χρεοκοπία".

Ο συνεταιρισμός από την Λάρισα που έκανε μόδα τα ATM γάλακτος υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Βακάλη βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και παλεύει για να κρατηθεί όρθιος. Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη διοίκησή του φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μέλλον προδιαγράφεται αρκετά δυσοίωνο για τους Θεσσαλούς συνεταιριστές καθώς οι συνομιλίες με την οικογένεια Καντώνια που ελέγχει την Cosmos Aluminium – λύση στην οποία είχαν ποντάρει αρκετά – κατέρρευσαν και μαζί το ενδεχόμενο να παίξουν τον ρόλο του «λευκού ιππότη» που θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση. Οι λαρισινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι διαγράφουν το δικό τους success story στο εξωτερικό λέγεται πως δεν πείσθηκαν για τις προοπτικές του εγχειρήματος και για αυτό απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Στον αντίποδα, πηγές του «ΘΕΣ γάλα» επισημαίνουν πως δεν υφίσταται το σενάριο προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού νόμου και τονίζουν πως αυτό που ισχύει είναι πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους πιστωτές τους, προκειμένου τη γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν επίσης τις πληροφορίες πως ναυάγησαν οι συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον των Θεσσαλών επιχειρηματιών να επενδύσουν στον συνεταιρισμό εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ προσθέτουν πως υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι επενδυτές, με τους οποίους είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Το «θαύμα» του ΘΕΣ γάλα είχε αρχίσει να θαμπώνει εδώ και λίγα χρόνια, ταυτόχρονα με τη δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης γάλακτος. Ο συνεταιρισμός που είχε θορυβήσει τις γαλακτοβιομηχανίες με την πρωτοφανή επιτυχία του και έκανε χιλιάδες καταναλωτές να στήνονται στην ουρά για να αγοράσουν φρέσκο γάλα από τα περίφημα ATΜ’s γάλακτος, έχασε μέσα σε λίγο διάστημα την αρχική ορμή του.

Οι προσπάθειες που έγιναν για να ανακτήσει τη δυναμική του, όπως η «μετάλλαξη» των σημείων με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος σε «γωνιές ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων», η είσοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ο εμπλουτισμός της γκάμας με νέους κωδικούς δεν έφεραν –όπως προκύπτει από τα γεγονότα- τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι πωλήσεις συνεχίζουν να πιέζονται, χωρίς να φαίνεται προοπτική αναστροφής τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Εκτιμάται ότι τη χρήση 2018 /2019 που λήγει τον προσεχή Ιούνιο οι πωλήσεις του συνεταιρισμού θα υποχωρήσουν στα 22 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρήση.