ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Απώλειες 7,6% για τις τράπεζες σε τρεις συνεδριάσεις

X.A.: Οι πωλητές έκαναν το 4Χ4, αυξάνοντας τις τεχνικές ανησυχίες - Κεντρική Εικόνα

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων και εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 7,60%.

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι λίγοι αγοραστές δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες, με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικά blue chips, ενώ σημαντικές βοήθειες, για την καλυτέρευση της εικόνας έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες.

Το τελικό -4,17% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει αμφιβολίες για τον κλάδο που πιέστηκε περισσότερο και στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,86%, Eurobank -3,70%, Εθνική -5,26% και Πειραιώς -5,26%).

Στο ερώτημα του τι θα μπορούσε να συμβεί στη περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Morgan Stanley εκτιμά πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου.  Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν στην πιθανότητα μεγάλου κέρδους για τα μη συστημικά κόμματα. Αντιθέτως, υποδηλώνουν πως αν διενεργηθούν σύντομα νέες εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά. Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα “κόκκινων” δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν “κλειδί” για την Ελλάδα, όπως εκτιμά η MS. Η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επενδυτές, κατά την εκτίμηση της MS, είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη.

“Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες, αν και αυξάνεται το ρίσκο πρόωρων εκλογών την άνοιξη (πιθανόν το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω από τη ΝΔ, η οποία δείχνει πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές”, σημειώνει η Citigroup.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι 3Ε (+1,06%), Ελ. Πετρέλαια (+0,13%), Jumbo (+1,32%), ΟΤΕ (+0,93%), Τιτάν (+0,98%), ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις γιαGrivalia Properties (-2,61%), Ελλάκτωρα (-3,67%), Μυτιληναίο (-2,60%) και Σαράντη (-2,22%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν θετικά οι Creta Farm(+11,98%), Revoil (+5,66%), Αλουμύλ (+4,78%), BriQ (+4,48%), Ιασώ (+3,35%), Μοτοδυναμική (+2,92%), Attica Group (+2,44%), Σελόντα (+2,59%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+2,81%).

O γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 623,63 μονάδες (-1,90%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 629,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 24,6 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.