ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Σε “Brexit” και S&P, η προσοχή, με “άγνωστο Χ” τις πολιτικές εξελίξεις

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη, στις εξελίξεις όσον αφορά το “Brexit”.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, προειδοποίησε ότι το κοινοβούλιο θα παραλύσει και μαζί με αυτό και το “Brexit”, εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία της βρετανίδας Πρωθυπουργού με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15 Ιανουαρίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,09%, στις 349 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε άνω του 1%.

Εν τω μεταξύ, “η ‘Μonte dei Paschi’ θα αρχίσει επαφές με παράγοντες της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για την ενίσχυση των κεφαλαίων της”, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Την Παρασκευή, η “Monte dei Paschi” ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της για την ιταλική τράπεζα, τις χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και προειδοποιεί ότι η αποτυχία της να εκδώσει ομόλογο έχει αποδυναμώσει την κεφαλαιακή της θέση”.

Από την άλλη, ο Ιταλός υπουργός των Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Corriere della Sera”, ότι δεν βλέπει οικονομική ύφεση στον ορίζοντα, αλλά παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει μία περίοδος οικονομικής στασιμότητας.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς συνεχίζεται το “shutdown” των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,02% στις 23.995,95 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,01% στις 2.596,26 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 6.971,48 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ωστόσο, ο Dow Jones και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 2%, ενώ και ο Nasdaq σημείωσε άλμα 3,45%.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και σύμφωνα με ξένους αναλυτές, “ήλθε η ώρα για το τεστ της αλήθειας”, αν δηλαδή η διόρθωση που προηγήθηκε στην Wall Street αποτελεί ένα επαρκές νέο σημείο ισορροπίας με βάση την κερδοφορία που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες, αλλά και τις προοπτικές που θα επικοινωνήσουν στις τηλεδιασκέψεις για την νέα χρονιά: Στις σημαντικότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν: Δευτέρα 14/1 Citigroup, Τρίτη 15/1 JP Morgan, Wells Fargo, Τετάρτη 16/1 Bank of America, Alcoa,Goldman Sachs, BlackRock και Πέμπτη 16/1 Morgan Stanley.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας το πετρέλαιο, βάζοντας τέλος στο εννεαήμερο ανοδικό σερί, το μακροβιότερο από τον Ιανουάριο του 2010.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου τύπου WTI υποχώρησε κατά 1,9%, κλείνοντας στα 51,59 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε κέρδη 7,6%.

Κέρδη στην συνεδρίαση της Παρασκευής για τον χρυσό.

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουάριου ενισχύθηκε κατά 0,2% κλείνοντας στα 1.289,5 δολάρια την ουγκιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου ανήλθαν στο 0,3%.

Η Goldman Sachs δηλώνει “ταύρος” για τον χρυσό, καθώς προβλέπει αύξηση της ζήτησης για “επενδυτικά καταφύγια”.

Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα σκαρφαλώσει στα 1.425 δολάρια ανά ουγκιά. Είναι ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει αγγίξει ο χρυσός τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., όπου το πρόσημο της συνεδρίασης της Παρασκευής κρίθηκε στο τέλος και παρά την σχετική πίεση που σημειώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε θετική, με κέρδη 3,25% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 6,14% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 3,65% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,93%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “σύντομα έρχονται τα κλιμάκια των δανειστών που θα δώσουν νέα, για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Κάθε πρόβλεψη, στην παρούσα φάση και εν όψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων, είναι εξαιρετικά επισφαλής και αυτό αποτυπώνεται και στη διάθεση των Ελλήνων και ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “ο επόμενος ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 650 μονάδες και για να συμβεί αυτό θα πρέπει, αφενός να μην χαλάσει η εικόνα με κλείσιμο κάτω από τις 625 μονάδες, αφετέρου ο τζίρος να παραμείνει σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα των 40 εκατ. ευρώ. Τα εγχώρια πολιτικά θέματα φαίνεται να επιβάλουν στάση αναμονής από τους ξένους θεσμικούς, που δείχνουν, επί του παρόντος, να προβληματίζονται περισσότερο με τις διακυμάνσεις των αμερικανικών μετοχών, παρά με τις ‘ιδιοτροπίες’ της μικρής αγοράς του Χ.Α.”.

Από πλευράς νέων, την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα λήγουν και τα παράγωγα επί δεικτών για τον μήνα Ιανουάριο.

Εννοείται ότι πιθανές πολιτικές εξελίξεις, μπορεί να παίξουν έως και απόλυτα καταλυτικό ρόλο και να ανεξαρτητοποιήσουν την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Προσοχή σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που θα διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από 14/01/2019, οι μετοχές της εταιρείας Epsilon Net θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 5.587.720 μετοχών ορίζεται η 17/01/2019. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,2600