ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ΟΒΙ και ΕΒΕΘ

Θεσσαλονίκη: Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ΟΒΙ και ΕΒΕΘ - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στο περιθώριο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν οι δύο φορείς στο κτίριο του ΕΒΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ο ρόλος της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

   O πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, (αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων) Πρόδρομος Τσιαβός, εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί η Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στην οποία θα εκπαιδεύονται και θα πιστοποιούνται σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι ευρεσιτεχνίας.

   O OBI έχει πρόσφατα «ανεβάσει» τον καινούργιο του ιστότοπο (www.obi.gr), και παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων και πληρωμών, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιαβό, η ψηφιοποίηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 86% όσων καταθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ είναι φυσικά πρόσωπα, το 16% επιχειρήσεις και το 2% πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα. Το 54% των καταθέσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας γίνονται στην Αττική και το 12% στη Θεσσαλονίκη.

   Προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Οικονομίας, η προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρομεσαίες, υπογράμμισε το στέλεχος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, Γεώργιος Δρόσος.

   Όπως επισήμανε, τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού 400 και 60 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών θα έχουν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

   Στην εκδήλωση μίλησαν ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Ιωάννης Καπλάνης, ο διευθυντής Τεχνολογικής Πληροφόρησης του Οργανισμού, Σωτήριος Ρόκκος και ο υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ασημακόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ, Χρήστος Γεωργίου και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ, Σπύρος Ιγνατιάδης.