ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν ελαφρώς οι αποδόσεις των ομολόγων

Σταθεροποιητικά τα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι  - Κεντρική Εικόνα

Ενισχύονται ελαφρώς τα όμολογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,29% από 4,30% χθες. Τα ελληνικά ομόλογα ακολούθησαν την τάση που επικράτησε σήμερα σε όλες σχεδόν τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για τρίτη συνεχή ημέρα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο, με 4 εκατ. Ευρώ, Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφροάς διατηρήθηκε στο 4,29% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,22%, να διευρυνεί στο 4,07% από 4,05%.

Στην αγορά συναλλάγματος διορθώνει ελαφρως σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1465 δολ. από το επίπεδο των 1,1500 που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Αρνητική για το δολάριο η αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitchότι θα αναθεωρηθεί καθοδικά η πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ (AAA) σε περίπτωση που συνεχισθεί η μερική αναστολή λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών του δημοσίου μέχρι το Μάρτιο. Επίσης, αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η άνοδος των τιμών των αμερικανικών ομολόγων καθώς μεταξύ των επενδυτών εδραιώνεται η αντίληψη ότι η Fed θα υποχρεωθεί να τηρήσει στάση αναμονής στο μέτωπο των επιτοκίων αναβάλλοντας την αύξηση τους. Υπενθυμίζεται ότι Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (J. Powell) ανέφερε χθες ότι η Fed παρακολουθεί στενά τα μακροοικονομικά μεγέθη και τις εξελίξεις στις διεθνείςαγορές, υπογραμμίζοντας ότι η Κεντριική Τράπεζα έχει τη δυνατότητανα τηρήσει στάση αναμονής, καθώς και να τροποποιήσει την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,118% Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,235%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,307% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,362%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1533 δολάρια.