ΔΙΕΘΝΗ

Βρήκε τους «80» ο Ζάεφ - Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση, διάγγελμα το βράδυ

Συνεχίζει να κάνει λόγο για «Μακεδονία» ο Ζάεφ - Κεντρική Εικόνα

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τους 80 βουλευτές, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». 

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ, ενώ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έχει προαναγγείλει διάγγελμα για τις 22:00 ώρα Ελλάδος.