ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» Deutsche Bank στις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

Εν αναμονή των νεώτερων για τις συνομιλίες συγχώνευσης Deutsche Bank - Commerzbank - Κεντρική Εικόνα

Σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank, βάζοντας παράλληλα χαμηλότερες τις τιμές-στόχους στις τράπεζες που παρακολουθεί (δεν καλύπτει την Eurobank), αλλά διατηρώντας τις συστάσεις της, λόγω αναθεώρησης, σε νέα της έκθεση, προς τα κάτω των προβλέψεων αναφορικά με τα έσοδα και κυρίως εκείνων που προέρχονται από τόκους.

Όπως αναφέρει η DB, η μείωση των προβλέψεων για τα έσοδα φτάνει κατά μέσο όρο 3,5% φέτος και 5% για την επόμενη χρονιά, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην αύξηση του δανεισμού και στην χαμηλότερη συμβολή της μείωσης των NPEs  στην top line κερδοφορία. Τα έσοδα από προμήθειες είναι κατά 1-1,5% τον χρόνο χαμηλότερος έναντι της προηγούμενων εκτιμήσεών της. 

Η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι μέρος της υποβάθμισης των εκτιμήσεων από τις προμήθειες, αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος, καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Αναφέρει ότι η μεγαλύτερη μεταβολή σχετικά με τις εκτιμήσεις αφορά τις προβλέψεις, ενώ έχει αυξήσει το κόστος του ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο αυξημένος αντίκτυπος από τη μείωση των NPEs μέσω πωλήσεων μετά την περιορισμένη οργανική μείωση που καταγράφηκε τα τελευταία δύο - τρία τρίμηνα.

Η επιβράδυνση των εσόδων σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προβλέψεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα, επισημαίνοντας πως εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας οι ποσοστιαίες μεταβολές είναι ισχυρές και επηρεάζουν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της.

Επιπλέον, η Deutsche Bank αύξησε το κόστος ιδίων κεφαλαίων για να συμπεριληφθεί η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος αναφορικά με την κερδοφορία, καθώς και τους ρυθμιστικούς κινδύνους, το οποίο θα μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης χονδρικής, με την αύξηση να είναι κατά μ.ο. 150 μονάδες βάσης, στο 14%.

Έτσι, η DB μειώνει τις τιμές-στόχους αλλά διατηρεί τις συστάσεις. Ειδικότερα, για την Εθνική, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ έναντι 2,70 ευρώ με τη σύσταση να παραμένει buy, για την Alpha Bank στα 1,50 ευρώ έναντι 2 ευρώ με τη σύσταση να παραμένει buy και για την Πειραιώς στα 0,70 ευρώ έναντι 2,16 ευρώ  και με τη σύσταση να παραμένει hold.