ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ελεγχόμενες απώλειες με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

Εισαγόμενες πιέσεις, ρίχνουν τις τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και εν μέσω, μάλλον, επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος.

Ο τραπεζικός κλάδος, που είχε επιδείξει διαθέσεις "υπεραντίδρασης" κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν επόμενο να αποτελέσει την πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών, κάτι που το επιβεβαιώνει και το τελικό -2,21% του τραπεζικού δείκτη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιφυλακτική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Viohalco (+1,53%),Jumbo (+0,78%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,51%), ΕΧΑΕ (+0,14%), Τιτάν (+1,35%) και Ελλάκτωρ (+8,94%), αλλά και τα αξιοπρόσεκτα "πακέτα", μεταξύ των οποίων και αυτό του Ελλάκτωρα.

Πιο συγκεκριμένα, το 3,9% της Ελλάκτωρ πέρασε, μέσω δύο "πακέτων", από το Χ.Α.. Ειδικότερα, διατέθηκαν συνολικά 6 εκατ. μετοχές της εισηγμένης στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν ο Δημήτρης Κούτρας, με αγοραστή τη βρετανική χρηματιστηριακή εταιρεία "Ambrosia Capital".

Ξεκινώντας την πιο λεπτομερή αναφορά από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω και αν το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, απέφυγαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank-2,40%, Eurobank -2,26%, Εθνική -1,67% και Πειραιώς -2,23%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει να βλέπει η Deutsche Bank.

Ο οίκος για τη μετοχή της Εθνικής διατηρεί την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ και σύσταση "buy".

"Αγορά" συστήνει και για τον τίτλο της Alpha Bank (στα 2 ευρώ ο στόχος) ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή - στόχο  στα 2,2 ευρώ, με σύσταση "hold".

Από τα μη τραπεζικά blue chips που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,53%), Aegean Airlines (-1,50%), 3Ε (-1,95%), ΔΕΗ (-1,45%), Ελ. Πετρέλαια (-1,44%), Μυτιληναίο (-1,40%), ΟΠΑΠ (-2,44%) και Fourli (-1,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+8,61%), Ιντρακάτ (+7,35%), J&PΆβαξ (+5,56%), Σελόντα (+3,11%), Ελινόιλ (+3,10%), ΕΛΧΑ (+2,68%), Κορδέλλου (+2,65%) και ΚΛΜ (+1,79%).