ΔΙΕΘΝΗ

Ζάεφ: Δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα τους 80 βουλευτές

Ζάεφ: Δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα τους 80 βουλευτές - Κεντρική Εικόνα

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, επισήμανε ότι η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (80 βουλευτές) για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί, τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά επέμενε ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο σκοπιανός πρωθυπουργός, πιθανότατα για να ενισχύσει τη συσπείρωση στις τάξεις των βουλευτών που είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία.

Οπως αναφέρει το skai.gr, o κ. Ζάεφ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ολόκληρη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι σκοπιανές αρχές συνέλαβαν δύο άτομα την Τετάρτη κατά τη συγκέντρωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον της σκοπιανής Βουλής στην οποία συμμετείχαν ακροδεξιές οργανώσεις και το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία». Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει απαιτήσει από την ΠΓΔΜ να αφαιρέσει από την διδακτέα ύλη της επόμενης σχολικής χρόνιας όλες τις αναφορές που ενέχουν αλυτρωτισμό ή αναθεωρητισμό, τους αμφιλεγόμενους χάρτες και σύμβολα που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία – ειδικά στην αρχαία Μακεδονία.