ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Φίλης χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την Μέρκελ

O Φίλης χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την Μέρκελ - Κεντρική Εικόνα

Μήνυμα ότι «περιπέτειες κυβερνητικές δεν βοηθάνε» έστειλε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 στη σκιά της κόντρας Τσίπρα-Καμμένου με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Καμμένου περί αποστατών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι λάθος, δεν πρέπει να μιλάμε έτσι, υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες». «Δεν υπάρχει θέμα αποστασίας υπάρχει θέμα συνέπειας προς την κυβέρνητική κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν κλέβουμε κανέναν γιατί οι βουλευτές ανήκουν στους εαυτούς του και το κομμα που εκλέγονται». Ειδικά, δε, για το Ποτάμι και τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με το Ποτάμι. Υπάρχει το Ποτάμι με τις θέσεις του που συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπάρχει κάτι υπόγειο, το πολιτικό παιχνίδι είναι καθαρό».

Κατά τον Νίκο Φίλη «η δεδηλωμένη δεν χάνεται, η δεδηλωμένη έχει κατά τρόπο σαφή επιβεβαιωθεί στη Βολή, μόνο αν δεν επιβεβαιωθεί στη Βουλή χάνεται η δεδηλωμένη». «Θα κάνει ψήφο δυσπιστίας η ΝΔ και θα υπάρξει απάντηση της Βουλής» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη στάση των ΑΝΕΛ παρατήρησε ότι «όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εξελέγησαν και ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηης που μιλούν για σύνθετη ονομάσίας στο Μακεδονικό. Το έχουν ψηφίσει αυτό» υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 υπάρχει ομιλία του πρωθυπουρογύ που μιλάει για σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό».

Ο Νίκος Φίλης είπε, επίσης, ότι «δεν πιστεύω ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Είναι σενάρια και ευσεβείς πόθοι ορισμένων. Υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, είναι αναγκαία όχι μόνο για να λύσουμε το Μακεδονικό αλλά το σημαντικότερο για να προχωρήσει η οικονομία. Είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της πορείας εξόδου προς τα μνημόνια».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στην Αθήνα ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι «ορθώς υπάρχει κριτική των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική. Δευτέρον, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σε μια περιοχή με πολεμικές αναμετρήσεις, προσφυγικά κύματα και έναν απρόβλεπτο γείτονα - την Τουρκία - άρα η χώρα μας έχει μια διεθνή στήριξη για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις». «Καλοδεχούμενη είναι (σ.σ. η Μέρκελ) με αυτή την έννοια» συμπλήρωσε.

«Ελπίζω μόνο να μην διαταραχθεί η ζωή των πολιτών της Αθήνας από την επίσκεψη της αρχηγού ενός κράτους» κατέληξε ο κ. Φίλης.