ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εκπτώσεις – μαμούθ προαναγγέλουν οι έμποροι της Αθήνας

Εκπτώσεις – μαμούθ προαναγγέλουν οι έμποροι της Αθήνας - Κεντρική Εικόνα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκε η εμπορική κίνηση την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ). Ο κ. Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο mononews.gr, επισημαίνει πως παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για αύξηση της κατανάλωσης μετά το εφιαλτικό για την αγορά τρίμηνο του Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική, απογοητεύοντας εν μέρει τον εμπορικό κόσμο.

«Στην καλύτερη περίπτωση οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα περσινά επίπεδα. Εκτιμώ ότι κινήθηκαν από μηδέν έως μείον δέκα», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες καθώς και ο 13ος μισθός -για όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ακόμη το λαμβάνουν- κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που βαραίνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι και ο κύριος λόγος για τη χαμηλότερη του αναμενόμενου εμπορική κίνηση καθώς όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, προτεραιότητα για τα νοικοκυριά είναι η κάλυψη των φορολογικών βαρών του Δεκεμβρίου (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και όχι η αγορά δώρων. «Πρώτα κοιτάνε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ότι απομείνει κατευθύνεται σε άλλες ανάγκες», υπογραμμίζει.

«Μικρό καλάθι» κρατά και για την πορεία των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες τυπικά αρχίζουν σε λίγες μέρες (14 Ιανουαρίου), αν και εμφανίστηκαν ήδη γενναίες προσφορές στα ράφια των περισσότερων επιχειρήσεων.

Η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με το γεγονός πως η πλειονότητα των νοικοκυριών «τρώει πλέον από το κόκκαλο» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αντίθετα, ο κ. Καφούνης βλέπει την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί ακόμη μια φορά, παρ’ ότι οι έμποροι θα προχωρήσουν και φέτος σε γενναίες εκπτώσεις που αναμένεται να φθάσουν έως και 60%με 70% λόγω των υψηλών αποθεμάτων που υπάρχουν.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος του ΕΣΑ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για τόνωση της κατανάλωσης, παρότι είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά.

Όπως λέει, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες δραματικές χρονιές για την αγορά και ελπίζει πως τους επόμενους μήνες να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου «να αναθερμανθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να κινηθεί η αγορά».

ΠΗΓΗ: MONONEWS.GR