ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Tesla: Πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των ελληνικών νησιών

Tesla: Πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των ελληνικών νησιών - Κεντρική Εικόνα

Ενδιαφέρον για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά εξέφρασαν σήμερα στελέχη της αμερικανικής Tesla σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Τονίζεται ακόμη ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα μέσω των διαγωνισμών για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθιστά τη στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα.
Το σχέδιο της Tesla θα περιλαμβάνει τα νησιά, τα οποία δεν θα διασυνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα. Εκτιμάται ότι θα αναπτύξουν ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με σταθμούς φόρτισης και μηχανήματα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα και το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατ. δολάρια για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση. Χθες, μάλιστα ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, στη Σαγκάη.
 
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει 13 νησιά (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος), με τη δεύτερη φάση του έργου να ολοκληρώνεται εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.Παράλληλα, το έργο της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ έχει αναθέσει την υλοποίηση του έργου στην εταιρεία Αριάδνη, η οποία συστάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες ανακοινώσεις από τη Tesla για την ενεργειακή αυτονομία, όσων νησιών δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Το έργο έχει ενδιαφέρον και για τους καταναλωτές ρεύματος στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς, αυτό θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των χρεώσεων των ΥΚΩ. Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την είσοδο στο ηπειρωτικό σύστημα της Κρήτης και των Κυκλάδων. Τέλος, θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για δυναμική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Στόχος εφικτός με βάση τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.