ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Πολιτική η δίκη Γεωργίου - H Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση

FAZ: Πολιτική η δίκη Γεωργίου - H Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση - Κεντρική Εικόνα

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο αποδιοπομαπίος τράγος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «μια δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας» χαρακτηρίζει τη δίκη του πολιτική και εξαπολύει πυρά κατά της της κυβέρνησης για την υπόθεση.

Η εφημερίδα εκτιμά πως η «η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου» και υποστηρίζει ότι η χώρα «οδεύει προς μια πολιτική δίκη που αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστροφικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. 

«Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Οι διεθνείς πιστωτές των Ελλήνων, από την πλευρά τους, κινδυνεύουν να χάσουν μια αξιόπιστη στατιστική βάση για την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια ασκεί δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση λέγοντας πως «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης όλων των θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση». 

«Τραγικό πρόσωπο σε αυτό το ελληνικό δράμα ο Ανδρέας Γεωργίου, Έλληνας οικονομολόγος που γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά σπούδασε και σταδιοδρόμησε μέχρι το 2010 στις ΗΠΑ. Όταν ο Γεωργίου ορίστηκε τον Αύγουστο του 2010 επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ξένο σώμα στην οικογενειοκρατία της αθηναϊκής πολιτικής και στον βούρκο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Γι' αυτό και πολλοί εχθροί έχουν τώρα κατά νου την εκδίκηση. Ο Γεωργίου όμως επελέγη ακριβώς γι' αυτό το λόγο στη θέση του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, επειδή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος», αναφέρει η FAZ.