ΑΓΟΡΕΣ

Μικτές τάσεις και μεταβλητότητα στη Wall Street

Μικτές τάσεις και μεταβλητότητα στη Wall Street - Κεντρική Εικόνα

Με μικτές τάσεις έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Wall Street, σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, μετά το χθεσινό εντυπωσιακό «σβήσιμο» των ισχυρών απωλειών που σημείωναν οι δείκτες ενδοσυνεδριακά. Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την εμπορική διαμάχη Κίνας - ΗΠΑ συνεχίζουν, με τους επενδυτές να προβληματίζονται και από το κυβερνητικό shutdown, αλλά και την κόντρα Τραμπ - Fed.

Την Τετάρτη ο Dow Jones κατέγραψε τη  μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που είχε καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009, σημειώνοντας θεαματική άνοδο 1.086 μονάδων.

Την Παρασκευή, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 23.062,4 μονάδες, μειωμένος κατά 76,42 μονάδες ή -0,33%, δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε κέρδη 5,03 μονάδων (+0,08%) και έκλεισε στις 6.584,52 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.485,74 μονάδες, με απώλειες 3,09 μονάδων ή -0,12%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 2,8%, ο Nasdaq 4% και ο S&P 2,9%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 συνεχίζουν να οδεύουν προς τον χειρότερο Δεκέμβριο από τη «Μεγάλη Ύφεση» του 1931.

Στο μεταξύ, από το περασμένο Σάββατο και λόγω της διαφωνίας επί του προϋπολογισμού, η οποία αφορά το τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, έχει ανασταλεί η λειτουργία μέρους του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να κλείσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν δεχθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός τείχους.

Χθες Πέμπτη απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να τεθεί τέρμα στο κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μερική παράλυση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η οποια έθεσε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε αναγκαστική αργία, αναμένεται ως εκ τούτου να παραταθεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου «βούλιαξαν» χθες, καθώς οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αργού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν πιέσεις, ωστόσο ανέκαμψαν την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό WTI να ενισχύεται 1,6% κλείνοντας στα 45,33 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο, εβδομαδιαίες απώλειες 0,6%.

Ο χρυσός κατέγραψε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αυτή τη φορά  κλείνοντας ενισχυμένος κατά 0,1% στα 1283 δολάρια/oz και καταγράφοντας άνοδο 1,9% σε επίπεδο εβδομάδας.