ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Μελέτη ερευνητών του ΔΝΤ εντάσσει την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου της ευρωζώνης αναφορικά με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού την επόμενη εικοσαετία. 

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αυτή η παράμετρος κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας σε περιβάλλον υψηλού χρέους και περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια και αναμένει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες: 

  • Το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας από 55 έως 64 ετών αναμένεται να αυξηθεί από το 15% στο 20% του εργατικού δυναμικού με άμεσες επιδράσεις στην παραγωγικότητα.
  • Το ποσοστό των συνταξιούχων, ανώ των 65 ετών αναμένεται να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού.

Στη σχετική έκθεση τονίζεται ότι  η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 - 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τις επιπτώσεις γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην παραγωγικότητα» αναφέρεται στη μελέτη και αναλύονται δύο πτυχές. Από τη μία πλευρά, τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς. Από την άλλη πλευρά, η πιο ευαίσθητη υγεία των εργαζομένων και οι παρωχημένες δεξιότητές τους θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγικότητά τους, κάτω από ένα κατώφλι.

«Παρ' ότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50. Μετά μειώνεται».

Τα αδύναμα κράτη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν, επισημαίνεται στην έκθεση. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.