ΑΓΟΡΕΣ

Δίχως φρένο το παγκόσμιο sell-off

Δίχως φρένο το παγκόσμιο sell-off - Κεντρική Εικόνα

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Wall Street καθώς το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να συνεχίσει τη μείωση του ισολογισμού της και ο κίνδυνος για κλείσιμο πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών πυροδότησε την αγωνία των επενδυτών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 464,06 μονάδων (-1,99%) και έφτασε στις 22.859,6 μονάδες, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 14 μηνών, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 6.528,41 μονάδες, μειωμένος κατά 108,42 μονάδες ή -1,63%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 39,54 της μονάδας (-1,58%), στις 2.467,42 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την κίνηση της Fed να διατηρήσει σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια εξαπλώθηκαν από την Ασία στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,45% στις 336 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,8% στις 6.711 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,44% στις 10.611 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 4.692 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,93% στις 18.576 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κατέγραψε πτώση 1,97% στις 8.596 μονάδες. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2017.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 2,25% με 2,50%. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν «κάποιες περαιτέρω» αυξήσεις επιτοκίων, με τους φορείς χάραξης πολιτικής να προβλέπουν δύο αυξήσεις κατά μέσο όρο αντί για τρεις που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο, μια αλλαγή που συμβάδιζε σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ωστόσο η μικρή αυτή αναθεώρηση δεν μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς για περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα και την εξασθένιση της ώθησης που δόθηκε από τη μείωση φόρων.

«Φαίνεται ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο ήθελαν μια ισχυρότερη διατύπωση από τη Fed δεδομένης της συνεχιζόμενης εμμονής περί ύφεσης που καταλαμβάνει την αγορά», σχολίασε ο Σάλμαν Άχμεντ, αναλυτής επενδύσεων στην Lombard Odier Investment Managers.

Παράλληλα, το κλίμα επιβάρυνε και η διστακτικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει ν/σ που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η τιμή του αργού πετρελαίου μειώθηκε 4,8% στα 45,88 δολ. το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας,  αντίθετα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,03% στα 1.267 δολάρια/oz.

Στην Ασία, την Πέμπτη, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε νωρίτερα κατά 1%, με τον ιαπωνικό δείκτη Topix να εισέρχεται μαζί με τη Σανγκάη και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σε έντονα πτωτική αγορά, τη λεγόμενη «bear market», που καθορίζεται ως πτώση άνω του 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.