ΕΛΛAΔΑ

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε επίσημα η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Σενάριο για ΣΔΙΤ φέρνει η έλλειψη χρημάτων για τις επεκτάσεις της Γραμμής 4 - Κεντρική Εικόνα

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε επίσημα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, που αφορά την πρώτη φάση για το τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή. Το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει προϋπολογισμό μαμούθ 1,8δισ.ευρώ εκ των οποίων η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 601εκατ.ευρώ και από αυτά η επιλέξιμη δαπάνη είναι 468εκατ.ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα τα καλύπτει με δάνειο η ΕΤΕπ.

Φυσικό αντικείμενο είναι η ολοκλήρωση της διάνοιξης σήραγγας δίδυμης τροχιάς 12,1χλμ με ΤΒΜ. Για την επίτευξη αυτής της κατασκευής περιλαμβάνονται:

-η διερεύνηση ή και εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών, μετατόπιση ΟΚΩ και κυκλοφοριακών παρακάμψεων που αφορούν το έργο των πρόδρομων εργασιών που είναι σε διαγωνισμό με ανάδοχο την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

-οι μελέτες (γεωτεχνικές, τοπογραφικέ, προσωρινής αντιστήρριξης, μόνιμων έργων κ.α)

-εγκατάσταση εργοταξίων, αποθήκευση προμηθειών, συνεργεία, κινητοποίηση εξοπλισμού και εργοταξίων ΤΒΜ κ.α.

Με την ολοκλήρωση του συνόλου της κατασκευής της Α`φάσης από το Άλσος Βεϊκου (ΧΘ 10) έως το Γουδή (ΧΘ22,785)θα τεθεί σε λειτουργία μία νέα γραμμή η οποία θα περιλαμβάνει:

-15 νέους σταθμούς με τα φρέατα αερισμού τους

-9 ενδιάμεσα ή και τερματικά φρέατα

-Σήραγγα 12,1χλμ

-Σήραγγες μονής, διπλής ή και τριπλής τροχιάς

-Ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και ένα εφεδρικό

-Ένα κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών

-Το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό) καθώς και όλα τα απαιτούμενα Η/Μ και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής.

Η λήξη της πράξης ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2023, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο θα συνεχίσει και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς για την κατασκευή του απαιτούνται 96 μήνες. Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός είναι στην φάση της κατάθεσης τεχνικών και οικονομικών προσφορών μέσα στον Γενάρη (αν και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μία μικρή χρονικά παράταση ακόμα) και ο ανάδοχος θα αναδειχθεί περίπου στις αρχές του καλοκαιριού ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2020.