ΔΙΕΘΝΗ

Aύξηση επιτοκίων από τη Fed - Προαναγγέλλει «φρένο» για το 2019

Aύξηση επιτοκίων από τη Fed - Προαναγγέλλει «φρένο» για το 2019 - Κεντρική Εικόνα

Kατά 0,25% αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, για τέταρτη φορά φέτος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επενδυτών, ενώ έστειλε «σήμα» για λιγότερες αυξήσεις το 2019, επιβεβαιώνοντας το πλάνο για επιβράδυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μετά την ομόφωνη απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου, την οποία ανέμεναν οι αγορές, τα επιτόκια ανέρχονται πλέον στο 2,25% με 2,50%.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ  βλέπουν πλέον δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2019, έναντι τριών που προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο και δύο έναντι μίας για το 2020.

Πολλοί επενδυτές άλλωστε, ανέμεναν ότι οι αναταράξεις στην οικονομία θα οδηγήσουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να υπαινιχθεί ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τρίτη την αμερικανική κεντρική τράπεζα να μην κάνει «ένα ακόμη λάθος». «Ελπίζω πως οι άνθρωποι της Fed θα διαβάσουν το σημερινό κύριο άρθρο της Wall Street Journal προτού κάνουν ένα ακόμη λάθος», έγραψε σε ένα τουίτ. «Αισθανθείτε την αγορά, μην παίρνετε τις αποφάσεις σας απλώς και μόνο με βάση ασήμαντους αριθμούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, ενώ παράλληλα, βλέπουν βελτίωση στην αγορά εργασίας. 

Η Fed εμφανίζεται αισιόδοξη αναφορικά με τους κινδύνους, επισημαίνοντας πως είναι σχετικά ισορροπημένοι, αν και όπως αναφέρει, οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση και θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους στο οικονομικό outlook. Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη στις προβλέψεις της, καθώς εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 2,3% το 2019 και στο 2% το 2020, οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Fed προβλέπει ότι θα κλείσει στο 1,9% φέτος έναντι 2% που προέβλεπε μέχρι πρότινος.

Η Fed εμφανίζεται αισιόδοξη στο μέτωπο της απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας το οποίο βρίσκεται στο 3,7%, να αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2019, όπως προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμάται αύξηση στο 3,6% το 2020 και 3,8% το 2021.