ΕΛΛAΔΑ

Προς πώληση το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Οι 10 αεροπορικές που προσγειώνονται Ελλάδα με Boeing 737 MAX 8 - Κεντρική Εικόνα

Μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» των Βρυξελλών στην αναθεωρημένη συμφωνία για το «Ελ. Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της πώλησης του 30% από το μετοχικό πακέτο του 55% που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Ετοιμάζεται να προσλάβει συμβούλους στον οικονομικό, τεχνικό, νομικό και ασφαλιστικό τομέα, με προοπτική ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στην άνοιξη.

Χθες, επισημοποιήθηκε η έγκριση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται θέμα κρατικών ενισχύσεων στην 20ετή παράταση της σύμβασης έως το 2046.

«Το τίμημα που θα καταβάλει ο Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών για την παράταση τηρεί τους όρους της αγοράς και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα ή ενίσχυση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το τίμημα έχει καθοριστεί σε 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 55% θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή, που είχε διαμορφωθεί στα 484 εκατ. ευρώ, είχε κριθεί χαμηλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), τον περασμένο Αύγουστο.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης «βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους, οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς».

Η αναπροσαρμογή, μετά την παρέμβαση των Βρυξελλών, είχε αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από τη Ν.Δ., που είχε εκδώσει τις... συνήθεις ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης, στις οποίες έκανε λόγο για σκάνδαλο.

«Η Επιτροπή συνεργάστηκε ενεργά με τις ελληνικές Αρχές για την επίτευξη του θετικού αποτελέσματος, που είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές συναλλαγές, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκαρέιτε Βέστεϊγερ.