ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με ΔΕΗ και Motor Oil, κοντά στα υψηλά ημέρας

Κατρακύλα 22,5% για το Χρηματιστήριο τον Μάρτιο - Κεντρική Εικόνα

Εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, οι λίγοι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων και παρά την εμφάνιση των πωλητών στις τελικές δημοπρασίες και στον τραπεζικό κλάδο, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα υψηλά ημέρας, με σημαντικές βοήθειες από ΔΕΗ (+7,14%) και Motor Oil (+5,22%).

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 634,24 (-0,25%) και 648,26 μονάδων (+1,95%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 646,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,62%.

Ο τζίρος στα 36 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και με την Πειραιώς να κλείνει στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank 0%, Eurobank+0,29%, Εθνική +3,02% και Πειραιώς -0,53%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στα 2,7 δισ. ευρώ μειώθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα τέλη Νοεμβρίου, από 3,58 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,09%, όσο και στην προηγούμενη δημοπρασία.

Το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και η Citigroup το παρουσιάζει σαν μια ευκαιρία για την Ελληνική οικονομία, αφού το χαρακτηρίζει ως θετικό. “Οι εθνικές εκλογές αναμένεται το αργότερο στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις επισπεύσει την άνοιξη”, σημειώνει.

Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, από ότι ο σημερινός συνασπισμός, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένης της σημερινής δομής του κοινοβουλίου.

Παρόλα αυτά η Citi βλέπει ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται. Οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι ανεπαρκείς, στο να στηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007.

Το πρόσφατο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει ένα είδος "κακής τράπεζας" και να μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση ορισμένων πιστώσεων προς την οικονομία την διετία 2019-2020. Συνολικά, ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν οι μόνοι χρηματοδότες στην οικονομία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα μη τραπεζικά blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή (-0,66%) και Lamda Development (-0,66%), ενώ από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+7,14%), Motor Oil (+5,22%), Σαράντης (+3,53%), 3Ε (+2,91%) και ΟΠΑΠ (+2,89%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Ιντρακόμ (+6,98%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+6,72%), CenergyHoldings (+3,97%), Κέκροψ (+3,45%), Παπουτσάνης (+3,09%) και Quest (+3,21%).

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 27/11/2018, οι μετοχές των εταιρειών Altec, Alco, Αττικάτ, Βαλκάν, Έδραση, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΒΖ, Μηχανική (ΚΟ) και (ΠΟ), Τεξαπρέτ, Τρόπαια, T Βankκαι Ταχ. Ταμιευτήριο, αφαιρέθηκαν από τα Συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.