ΔΙΕΘΝΗ

Ιδιωτικοποιείται το αεροδρόμιο της Αβάνας

Ιδιωτικοποιείται το αεροδρόμιο της Αβάνας - Κεντρική Εικόνα

Η κουβανική κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου της Αβάνας, υπό την πίεση της θεματικής αύξησης του τουρισμού και ενόψει τακτικών αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, αναθέτοντας στον γαλλικό όμιλο ADP την διαχείριση του αεροδρομίου "Χοσέ Μαρτί". Παράλληλα χορηγεί άδεια και σε αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τη διαχείριση του αεροδρομίου "Χοσέ Μαρτί" αναλαμβάνει ο γαλλικός όμιλος Aeroports de Paris (ADP), ενώ την επέκταση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων η γαλλική κατασκευαστική εταιρία Bouygues Batiment International. Εκτός από το αεροδρόμια του Παρισιού η ADP διαχειρίζεται διεθνώς 31 αεροδρόμια και η Bouygues έχει συμμετάσχει στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως το Eurotunnel, το στάδιο Stade de France και το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Μέχρι στιγμής η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ύψος της επένδυσης και το συνολικό έργο.

Μέχρι πρότινος η κουβανική κυβέρνηση χορηγούσε άδειες σε εταιρίες του εξωτερικού μόνο για τη διαχείριση ξενοδοχείων. Εδώ και χρόνια ευρωπαϊκές και καναδικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο νησί της Καραϊβικής. Τον Ιούνιο έλαβε για πρώτη φορά άδεια διαχείρισης μια αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρία, η Four Points by Sheraton.

Δεν είναι σύμπτωση ότι γαλλικές εταιρίες αναλαμβάνουν το έργο ανακαίνισης και επέκτασης του αεροδρομίου "Χοσέ Μαρτί". Την ώρα που γερμανικές εταιρίες είναι συγκρατημένες όταν πρόκειται για επενδύσεις στην Κούβα, οι γαλλικές δίνουν ισχυρό παρών. Έτσι, εκτός από την Bouygues, στο νησί της Καραϊβικής επενδύουν οι Alcatel-Lucent (τηλεπικοινωνίες), η Pernod-Ricard (συνιδιοκτήτρια της ποτοποιίας Havana Club), η Accor (τουρισμός) και η Air France (στις συγκοινωνίες).