ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά βομβαρδιστικά από το Ιράν έπληξαν για πρώτη φορά στόχους στη Συρία

Ρωσικά βομβαρδιστικά από το Ιράν έπληξαν για πρώτη φορά στόχους στη Συρία  - Κεντρική Εικόνα

Ρωσικά βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από βάση στο Ιράν έπληξαν σήμερα στόχους μαχητών μέσα στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε πως τις επιδρομές εξαπέλυσαν βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tupolev-22M3 και μαχητικά Sukhoi-34 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χαμαντάν του Ιράν.

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία πλήττει στόχους μέσα στη Συρία από το Ιράν αφότου ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών σε υποστήριξη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Σεπτέμβριο πέρυσι.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως η Ρωσία διευρύνει τον ρόλο και την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και αυτό γίνεται εν μέσω πληροφοριών ρωσικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα έχει ζητήσει άδεια από το Ιράν και το Ιράκ προκειμένου να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ εναντίον στόχων στη Συρία πάνω από το έδαφός τους και την Κασπία Θάλασσα.

Το υπουργείο ανέφερε πως οι σημερινές επιδρομές στόχευσαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και μαχητές αυτού που ήταν προηγουμένως γνωστό ως Μέτωπο Νόσρα στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ και Ντέιρ αλ Ζουρ.

Τα βομβαρδιστικά προστατεύονταν από μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ που βρίσκεται στη συριακή επαρχία Λαττάκεια, ανέφερε το υπουργείο.

Το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα εικόνες τουλάχιστον τριών βομβαρδιστικών και ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροπλάνου προφανώς μέσα στο Ιράν, αλλά ανέφερε πως δεν ήταν σαφές πόσα ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν φθάσει εκεί.

Ανέφερε πως η ανάπτυξη (των βομβαρδιστικών) θα βοηθήσει τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μειώσει τους χρόνους πτήσης κατά 60% και θα αυξήσει το ωφέλιμο φορτίο των βομβαρδιστικών.

Ρωσικά μμε ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά Tupolev-22M3, τα οποία έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολλά πλήγματα εναντίον μαχητών στη Συρία από τις βάσεις τους στη νότια Ρωσία, είναι πολύ μεγάλα για να φιλοξενηθούν σε ρωσική αεροπορική βάση μέσα στη Συρία.

Η ιρανική αεροπορική βάση Χαμαντάν, που αποκαλείται μερικές φορές και Χαμεντάν, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν και τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα πρέπει να πετάξουν πάνω από το Ιράκ για να πλήξουν τη Συρία.