ΔΙΕΘΝΗ

Η εκλεκτή της Μέρκελ στο τιμόνι του CDU

Η εκλεκτή της Μέρκελ στο τιμόνι του CDU - Κεντρική Εικόνα

Με απόσταση στήθους η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξελέγη νέα πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Στο δεύτερο γύρο η μέχρι πρότινος ΓΓ του κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 51,75% των ψήφων (517 ψήφοι), ενώ ο αντίπαλός της, ο δικηγόρος και επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς, το 48,25% (482 ψήφοι). Στην πρώτη ψηφοφορία το ποσοστό της Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ κυμάνθηκε στο 45,05% (450 ψήφοι), του Φρίντριχ Μερτς το 39,24% (392) και του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν στο 15,72% (157).

Η ήττα Μέρτς συνιστά και ήττα Σόιμπλε

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Φ. Μερτς, ο οποίος θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη όλων των συνέδρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον πολιτικό «εγγονό» του κ. Σόιμπλε, Γενς Σπαν. Δεδομένου ότι η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται έμπιστη της καγκελαρίου, η νίκη της συνιστά σε μια δεύτερη ανάγνωση ήττα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και νίκη για την Άγκελα Μέρκελ.

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.

Στη σύντομη ομιλία μετά την εκλογή της η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ κάλεσε όλες τις πτέρυγες του κόμματος να συμβάλουν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του να παραμείνει το CDU «το μεγάλο λαϊκό κόμμα του κέντρου». Αφού ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς της για τον «έντιμο» προεκλογικό αγώνα, τους κάλεσε να συνεργαστούν. Την πρόταση αποδέχθηκε ο Γενς Σπαν, ο οποίος ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητά του για το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιθέτως, όπως και αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς δεν έδειξε καμιά πρόθεση να συμμετέχει στη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και κάλεσε τα μέλη να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο.

«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Στην αρχική της ομιλία στο συνέδριο η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε δώσει έμφαση στην πολιτική εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 18 χρόνια ως υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρ, όπου το 2017 είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό πάνω από το 40% των ψήφων. Επίσης τόνισε ότι δεν αρκούν, στην αντιπαράθεση με τον πολιτικό αντίπαλο, καυστικά συνθήματα. «Οι Χριστιανοδημοκράτες οφείλουν να αναπτύξουν δικές τους θέσεις, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να τους τις επιβάλουν εξτρεμιστικά κόμματα. Βάση των αξιών του CDU θα πρέπει να είναι η χριστιανική θρησκεία. Αυτή καθορίζει άλλωστε και την εικόνα του κόμματος για τον άνθρωπο» τόνισε. Η αναφορά στις αξίες που διέπουν τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση έπεισε τελικά την πλειονότητα των συνέδρων, παρά το ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι στενή πολιτική φίλη της κ. Μέρκελ, στην οποία χρεώνονται τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Στην ομιλία του ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε τελικά να πείσει το κομματικό ακροατήριο με μηνύματα, όπως ένα νέο ξεκίνημα ή ανανέωση, και ούτε με την κριτική που έμμεσα άσκησε στην Άγκελα Μέρκελ πως έχει «σοσιαλδημοκρατικοποιήσει» το CDU. Επίσης δεν έπεισε με το σκεπτικό που παρουσίασε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Στην προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και για πολίτες με συντηρητικές αξίες, υποστήριξε ο κ. Μέρτς.

Ποια είναι η διάδοχος της Μέρκελ

 

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Συγχαρητήρια προς τη νέα πρόεδρο του CDU

 

Τα συγχαρητήριά του στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε πρώτος ο απερχόμενος αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Καλή τύχη και καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα! Και με καλή συνεργασία με το CSU», έγραψε ο βαυαρός πολιτικός. 

Λίγο αργότερα, τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανότατα επόμενος αρχηγός του CSU, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος επισήμανε ότι τα δύο αδελφά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τη χώρα.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατιοκού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, δήλωσε έτοιμη για «καλή συνεργασία» με την νέα πρόεδρο. «Πατάει σε μεγάλα αποτυπώματα», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενη εμμέσως στην κληρονομιά που αφήνει η Άγγελα Μέρκελ. «Τώρα το θέμα είναι να λύσουμε προβλήματα», πρόσθεσε.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να ενώσουν το CDU. Μια πλειοψηφία του συνεδρίου εκφράστηκε υπέρ μιας διαφορετικής στρατηγικής, αλλά ψήφισε μάλλον υπέρ της συνέχειας», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ στα συγχαρητήριά του προς την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ. Στην ίδια γραμμή και το στέλεχος του FDP Χανς-Ούλριχ Ρύλκε που χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι το κόμμα δεν επέλεξε τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, αλλά προτίμησε να συνεχίσει με το «σύστημα Μέρκελ», ενισχύοντας, όπως είπε, την δεξιά του πτέρυγα. 

Από τους Πράσινους, ο πρώην πρόεδρος Γιούργκεν Τριτίν έγραψε στο Twitter του: «Θερμά συγχαρητήρια στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ! Και για άλλη μια φορά ένα μάθημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Φρίντριχ Μερτς: Μην τα βάζετε με την Μέρκελ!». 

Συγχαρητήρια προς τη νέα αρχηγό του CDU εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ver.di» Φρανκ Μπσίρσκε, ο οποίος τόνισε ότι η κυρία Κραμπ -Καερνμπάουερ «έχει ένα αυτί ανοιχτό για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και για τους εργαζόμενους», ο επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών Ουτς Τίλμαν, η πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Επιχειρήσεων Κατερίνα Ράιχε, ο Σύνδεσμος Χοντρικού Εμπορίου που έσπευσε να ζητήσει εκσυγχρονισμό και μείωση των φόρων, οι Σύλλογοι Εβραίων και Μουσουλμάνων της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΜΠΕ