ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική αντίδραση από Κομισιόν και ΕΚΤ στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Αύξηση καταθέσεων τον Μάρτιο - Κεντρική Εικόνα

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείρηση των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σχέδιο της ΤτΕ για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών φαίνεται να βρίσκει τη θετική ανταπόκριση της Κομισιόν αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόταση της TτΕ κρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως ενδιαφέρουσα βάση συζήτησης για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των εγχώριων τραπεζών.

Η Ντανιέλ Νουί από πλευράς της, η οποία ολοκληρώνει τη θητεία της, εκφράστηκε επίσης θετικά για το περιεχόμενο της πρότασης καθώς στοχεύει στην άμβλυνση δύο ταυτόχρονα στρεβλώσεων: των υψηλών NPEs και της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Πςρισσότερο θετική ήταν η Κομσιιόν, η οποία πιέζει εδώ και καιρό για εμπροσθοβαρή εξυγίανση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σχετικό Θέμα: Αυτή είναι η πρόταση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια